Liefhebbers van etenswaren die gegarandeerd vrij zijn van genetisch gemanipuleerde ingredienten krijgen het steeds moeilijker.
Het Britse bedrijf Ulrick & Short trekt aan de bel. Het ontwikkelt 'clean label' zetmelen, eiwitten, vezels en meel van tarwe, tapioca, mais, rijst en zoete aardappelen en wil volledig GMO-vrij te zijn. Dat blijkt steeds moeilijker.
In een artikel in FoodNavigator geven de ingrediëntenmakers aan dat het steeds lastiger wordt om gegarandeerd GMO-vrije ingrediënten te vinden. Dat heeft er vooral mee te maken dat de grote verwerkingsfabrieken niet in staat zijn de stromen honderd procent gescheiden te houden. Om op optimale capaciteit te kunnen werken, vullen deze bulkverwerkers hun grondstoffenvoorraden aan met granen van buiten de EU. "Het wordt steeds moeilijker om deze 'top-up supplies' apart te houden". De GMO-vrije granen lopen gewoon door dezelfde buizen en silo's als de wel genetisch gemanipuleerde soorten.
Consequentie van deze situatie is dat gegarandeerd gescheiden verwerkte grondstoffen duurder worden, zodat de prijzen voor voedingsmiddelenproducenten en consumenten gaan stijgen. Misschien wel zoveel dat mensen hun verzet tegen GMO opgeven: "Er komt een omslagpunt waarbij consumenten zeggen, als [GMO-vrij] zóveel gaat kosten, doe mij dan maar GMO.'"
Voor 'clean label' bestaat geen universele definitie, maar de grote lijn is wel duidelijk: zonder toegevoegde kunstmatige geur- of smaakstoffen, 100 procent natuurlijk, E-nummervrij, ambachtelijk, volgens eigen recept, zonder conserveringsmiddelen. En voor sommigen dus ook GMO-vrij.
Fotocredits: gasdub
Dit artikel afdrukken
In een artikel in FoodNavigator geven de ingrediëntenmakers aan dat het steeds lastiger wordt om gegarandeerd GMO-vrije ingrediënten te vinden. Dat heeft er vooral mee te maken dat de grote verwerkingsfabrieken niet in staat zijn de stromen honderd procent gescheiden te houden. Om op optimale capaciteit te kunnen werken, vullen deze bulkverwerkers hun grondstoffenvoorraden aan met granen van buiten de EU. "Het wordt steeds moeilijker om deze 'top-up supplies' apart te houden". De GMO-vrije granen lopen gewoon door dezelfde buizen en silo's als de wel genetisch gemanipuleerde soorten.
Consequentie van deze situatie is dat gegarandeerd gescheiden verwerkte grondstoffen duurder worden, zodat de prijzen voor voedingsmiddelenproducenten en consumenten gaan stijgen. Misschien wel zoveel dat mensen hun verzet tegen GMO opgeven: "Er komt een omslagpunt waarbij consumenten zeggen, als [GMO-vrij] zóveel gaat kosten, doe mij dan maar GMO.'"
Voor 'clean label' bestaat geen universele definitie, maar de grote lijn is wel duidelijk: zonder toegevoegde kunstmatige geur- of smaakstoffen, 100 procent natuurlijk, E-nummervrij, ambachtelijk, volgens eigen recept, zonder conserveringsmiddelen. En voor sommigen dus ook GMO-vrij.
Fotocredits: gasdub
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja, ik ben er mee bekend, Patrick, goede actie van een oplettend Europees Parlement!
@Peter,
Ben je een blog begonnen Peter?
Success gewenst!
Had je het volgende al gelezen?
Meer voor een ander draadje eigenlijk (unilever),
Immers EFSA is super onafhankelijk altijd.
Altijd eerlijk en super objectief.
En nooit hebben multinationals lijntjes lopen rechtstreeks naar de top van de EFSA...
Gelukkig maar....
EFSA food watchdog forced out over links to GM firms
http://www.gmwatch.eu/latest-listing/1-news-items/13913-food-watchdog-forced-out-over-links-to-gm-firms
Patricklog.nl?
Syngenta Charged for Covering up Livestock Deaths from GM Corn
http://www.i-sis.org.uk/Syngenta_Charged_for_Covering_Up_Livestock_Deaths_from_GM_Corn.php
Biotech giant Syngenta has been criminally charged with denying knowledge that its genetically modified (GM) Bt corn kills livestock during a civil court case that ended in 2007 [1].
Citaat, "Syngenta’s Bt 176 corn variety expresses an insecticidal Bt toxin (Cry1Ab) derived from the bacterium, Bacillus thuringiensis (Bt) and a gene conferring resistance to glufosinate herbicides. EU cultivation of Bt 176 was discontinued in 2007. Similar varieties however, including Bt 11 sweet corn are currently cultivated for human and animal consumption in the EU." etc
En in Nederland gaat de WUR gewoon antibiotica resisente aardappelen testen gezellig samen met BASF?
Waarom?
Gewoon voor de centen, gaat de plant-science club een beetje net doen of ze wetenschappers zijn.
Net doen of ze het wel weten, en let maar op, ze gaan voorspellen dat de basf aardappel de beste is voor de toekomst en geen risico's zijn te verwachten....
Criminal minds also, onder de vlag van de wetenschap dit clubje.
Terwijl iedereen kan zien en verwachten, dat antibiotica inbrengen in aardappelen gewoon HEEL erg super dom is, qua natuur, qua voedselveiligheid etc etc.
Daar hoef je echt niet een "wetenschapper"voor de zijn, maar nee wageningen moet weer eens interessant gaan doen.
Heeft trouwens iemand al eens OOIT een visie een risico schets gezien van de WUR qua genetische manipulatie, of ook maar 1 Kritsich woord?
Nee, de spelende kids van de wur drijven op een roze wolk, af en toe wat centjes van basf en bayers in de spaarvarken doen, en hup gelukkig zijn ze daar weer.
Tav van de planeetvernietigers van de WUR en de farizeers van de CDA.
Waarom niet opzouten van deze planeet als jullie het toch niets interesseren?
No deal reached on GM crop bans
http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/13987-no-deal-reached-on-gm-crop-bans
EXTRACT: "This proposal was not legally sound and ministers are right to reject it. The draft law on the table was not up to the task of protecting farmers, consumers and the environment from the threat of GM crops. Until every region and country has legally sound rights to ban GM crops, no new GM crops should be allowed to be grown in Europe."