Vanaf nu is het nog slechts een kleine stap naar een genetisch gemodificeerd dierlijk aanbod in Amerikaanse supermarkten en dus op het bord van consumenten, verwacht de New York Times.

De goedkeuring kwam als een verrassing. De producent van de GMO-zalm, AquaBounty Technologies, vroeg al in 1993 toestemming om zijn AquaAdvantage zalm op de markt te mogen brengen. Het gaat om een Atlantische zalm die een groeihormoon-gen ingebouwd heeft gekregen van de Chinookzalm met een genetische aanpassing die 'geleend' is van de Amerikaanse puitaal. Dat zorgt er voor dat de groeigenen continu actief blijven, zodat de zalm in de helft van de tijd die een normale zalm nodig heeft, groot genoeg wordt voor de verkoop.

Dat zorgt er voor dat de groeigenen continu actief blijven, zodat de zalm in de helft van de tijd die een normale zalm nodig heeft, groot genoeg wordt voor de verkoop
Langlopend proces
De FDA gaf in 2010 voor het eerst een voorlopige goedkeuring af. Die is nu omgezet in een definitieve omdat de FDA vast heeft gesteld dat de vis veilig gegeten kan worden, de genetische aanpassingen niet schadelijk zijn voor de vis zelf en AquaBounty afdoende heeft aangetoond dat de vis daadwerkelijk sneller groeit.

Geen GMO-labeling
De FDA stelt verder dat de vis niet 'GMO'-gelabeld hoeft te worden. Dat is ook voor andere voedingsmiddelen in de VS niet verplicht, zolang er geen 'materiële veranderingen' in het product optreden. Bij de zalm is daar geen sprake van.
Wel gaf de FDA concept-richtlijnen uit voor de bewoordingen die bedrijven zouden kunnen gebruiken als ze hun GMO-zalm van een label zouden willen voorzien, of juist zouden willen aangeven dat hun zalm niet-GMO is.

De goedkeuring houdt niet in dat GMO-zalm nu ineens de markt zal gaan overspoelen. Ten eerste duurt het ongeveer 2 jaar voor de zalm om op gewicht te komen. Ten tweede heeft de Panamese kwekerij maar een capaciteit van ongeveer 100 ton vis per jaar. De VS importeert jaarlijks zo'n 300.000 ton Atlantische zalm.

De vis hoeft niet 'GMO'-gelabeld te worden
Onduidelijk is of Amerikaanse supermarkten de GMO-zalm ook daadwerkelijk zullen gaan voeren. Een aantal grote ketens heeft al aangegeven niet van plan te zijn de zalm te gaan verkopen omdat ze niet weten hoe consumenten zullen reageren.

Tegenstand
Consumenten- en milieugroepen zijn fel gekant tegen de goedkeuring. Zij benadrukken het gevaar dat de GMO-zalmen ontsnappen en de natuurlijke zalmen verdringen. Al binnen een paar uur na het bekendmaken van de goedkeuring kondigde de eerste groepering aan via de rechter de vergunning aan te zullen vechten.

Fotocredits: 'A genetically engineered AquAdvantage salmon, rear, and nonmodified sibling of the same age. Credit Barrett & Mackay Photography', NYT
Dit artikel afdrukken