Genetisch gemodificeerde cassave kan een oplossing zijn voor het tekort aan vitamine B6 in Afrika.
Veel Afrikanen kampen met een tekort aan vitamine B6. Zwitserse wetenschappers slaagden er in cassave genetisch zo te modificeren dat de plant voldoende vitamine B6 aanmaakt. Dat meldt Phys.org.
Eenzijdig menu
Het menselijk lichaam produceert zelf geen vitamine B6. In westerse landen komt een tekort aan vitamine B6 maar weinig voor. De vitamine is namelijk te vinden in allerlei soorten voedsel: aardappelen, graanproducten, peulvruchten, vis, vlees en eieren. Groenten, melk en kaas bevatten kleinere hoeveelheden vitamine B6. Een tekort aan de vitamine geeft onder andere een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
In de landen ten zuiden van de Sahara wordt echter eenzijdig gegeten. De basisvoeding bestaat uit cassave. Zowel de wortels als de bladeren van de plant zijn eetbaar. Hoewel de cassave veel energie levert, bevat de plant weinig voedingsstoffen. Om dagelijks voldoende vitamine B6 binnen te krijgen, zouden mensen dagelijks maar liefst 1,3 kilo cassave moeten eten. Wetenschappers van de universiteit van Genève en de ETH Zürich ontwikkelden een manier om de planten meer van de vitamine te laten produceren.
Tjokvol B6
De Zwitserse onderzoekers ontdekten hoe een andere plant, de zandraket, vitamine B6 aanmaakt. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vitamine B6-productie in de zandraket bleken ook prima te werken in cassaveplanten. De dankzij genetische modificatie geteelde 'nieuwe' cassave produceert zoveel van de vitamine dat iemand bij één maaltijd nu voldoende vitamine binnenkrijgt (500 gram wortel of 50 gram bladeren).
Aanwinst
Analyses van de universiteit Utrecht toonden aan dat mensen de vitamine B6 uit de nieuwe cassaveplant inderdaad kunnen opnemen en gebruiken. De onderzoekers keken voor hun studie ook naar de huidige cassavegewassen. Geen van de vele honderden bestaande variëteiten bleek qua vitamine-gehalte vergelijkbaar met de nieuwe soort. Die blijkt dus een heuse aanwinst.
Geen patent
De wetenschappers hebben geen patent aangevraagd op hun plant met zandraket-genen. Ze willen graag dat de nieuwe soort beschikbaar komt voor Afrikaanse plantentelers en boeren. Voor het zover is, zijn er nog een aantal hindernissen te nemen. Ten eerste moeten boeren en plantentelers de technologie leren kennen en de middelen hebben deze toe te passen. Ten tweede (en dat is niet alleen een probleem in Afrika), moet het legaal zijn om een dergelijk gewas te verbouwen. Door de grote voordelen die GMO-gewassen in Afrika kunnen bieden, is er minder tegenstand bij overheden dan in bijvoorbeeld de EU. Zo gaven de Oegandese, Keniase en Nigeriaanse regeringen al toestemming om GMO-gewassen in het veld te testen. Volgens de onderzoekers is dat een eerste stap in de richting van een geaccepteerde GMO-regelgeving in Afrika.
Fotocredits: 'Cassava on the mountain', Chad Skeers
Dit artikel afdrukken
Eenzijdig menu
Het menselijk lichaam produceert zelf geen vitamine B6. In westerse landen komt een tekort aan vitamine B6 maar weinig voor. De vitamine is namelijk te vinden in allerlei soorten voedsel: aardappelen, graanproducten, peulvruchten, vis, vlees en eieren. Groenten, melk en kaas bevatten kleinere hoeveelheden vitamine B6. Een tekort aan de vitamine geeft onder andere een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
In de landen ten zuiden van de Sahara wordt echter eenzijdig gegeten. De basisvoeding bestaat uit cassave. Zowel de wortels als de bladeren van de plant zijn eetbaar. Hoewel de cassave veel energie levert, bevat de plant weinig voedingsstoffen. Om dagelijks voldoende vitamine B6 binnen te krijgen, zouden mensen dagelijks maar liefst 1,3 kilo cassave moeten eten. Wetenschappers van de universiteit van Genève en de ETH Zürich ontwikkelden een manier om de planten meer van de vitamine te laten produceren.
Tjokvol B6
De Zwitserse onderzoekers ontdekten hoe een andere plant, de zandraket, vitamine B6 aanmaakt. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vitamine B6-productie in de zandraket bleken ook prima te werken in cassaveplanten. De dankzij genetische modificatie geteelde 'nieuwe' cassave produceert zoveel van de vitamine dat iemand bij één maaltijd nu voldoende vitamine binnenkrijgt (500 gram wortel of 50 gram bladeren).
Aanwinst
Analyses van de universiteit Utrecht toonden aan dat mensen de vitamine B6 uit de nieuwe cassaveplant inderdaad kunnen opnemen en gebruiken. De onderzoekers keken voor hun studie ook naar de huidige cassavegewassen. Geen van de vele honderden bestaande variëteiten bleek qua vitamine-gehalte vergelijkbaar met de nieuwe soort. Die blijkt dus een heuse aanwinst.
Geen patent
De wetenschappers hebben geen patent aangevraagd op hun plant met zandraket-genen. Ze willen graag dat de nieuwe soort beschikbaar komt voor Afrikaanse plantentelers en boeren. Voor het zover is, zijn er nog een aantal hindernissen te nemen. Ten eerste moeten boeren en plantentelers de technologie leren kennen en de middelen hebben deze toe te passen. Ten tweede (en dat is niet alleen een probleem in Afrika), moet het legaal zijn om een dergelijk gewas te verbouwen. Door de grote voordelen die GMO-gewassen in Afrika kunnen bieden, is er minder tegenstand bij overheden dan in bijvoorbeeld de EU. Zo gaven de Oegandese, Keniase en Nigeriaanse regeringen al toestemming om GMO-gewassen in het veld te testen. Volgens de onderzoekers is dat een eerste stap in de richting van een geaccepteerde GMO-regelgeving in Afrika.
Fotocredits: 'Cassava on the mountain', Chad Skeers
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is gewoon een manier voor de "uitvinders" van deze GMO gewassen(Monsatan wordt dan vaak genoemd)om geld in het laatje te krijgen, EU wijst ze af, USA stoot ze steeds meer af, wie wil er dan?...........tuurlijk de arme mensjes in Afrika, die zijn nog niet zo wijs als wij over GMO gewassen. Volgens mij zijn ze daar heus wel oud en wijs genoeg om zelf hun cassave maaltje aan te vullen met andere spullen, tenminste, als wij westerlingen hun gebieden niet exploiteren voor andere producten voor ons eigen gewin en zij hun gewassen en dieren gewoon kunnen kweken/houden.........
Het is hetzelfde broodje aap als destijds met de Vitamine A rijst. Voor je het weet ga je nog meer monoculturen creëren terwijl het gaat om bevorderen diversiteit in landbouw en dieet. Het is een soort end of pipe denken wat helaas nooit zal gaan werken.
'Ten zuiden van de sahara', een gebied meer dan 3 keer Europa wordt even op één hoop gegooid. In Oeganda, waar ik woon, is deze cassava totaal geen oplossing voor een eventueel tekort aan vitamine B6. Er is hier voldoende voedsel dat dit tekort kan voorkomen.
Vitamine B6 is hier oa in het volgende beschikbaar: Banaan(veelvuldig), vis(Lake Victoria? 4 x Nederland), rund, kip, avocado.
Dan waar het basisvoedsel cassave is, wordt het altijd gemengd met millet, een zeer gezond graan(met oa vitamine B6)
Voor een Oegandees is 'geupgrade' cassave geen oplossing. Eén extra euro voor een tros bananen of een halve kilo rundvlees is veel aantrekkelijker.
Ik praat nu voor Oegandezen, wat ik liever niet doe, maar als mensen met een algemene oplossing komen voor 3/4 van continent Afrika á ruim 3 x Europa.... Leef een tijdje in zo'n land en probeer met een realistische oplossing te komen, die gewild is door de lokale bevolking.