Volgens biologe Delia Aiassa van de groep genetica en milieumutagenese van de Universiteit van Río Cuarto, kan blootstelling aan glyfosaat leiden tot gezondheidsproblemen. Ze wijst ook op een hoger risico op spontane abortussen en op vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.
Aiassa heeft de resultaten van haar experimenten met ratten en amfibieën gepubliceerd. Als de dieren aan glyfosaat worden blootgesteld is er een toename van genetische schade in het bloed, het beenmerg en de lever. ”Als de dosissen werden opgevoerd, stierven de dieren”, zegt Aiassa.
Lees verder op de site van het AGD.
De discussie over vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van sojateelt zijn al jarenlang onderwerp van gesprek. Monsanto stelt dat glyfosaat veilig is.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Piet Hoogland #60, het spijt me zeer, maar kool en peen zijn met name de gewassen die zich lenen om mechanisch onkruid te bestrijden. En dan met name op kleigrond. Overigens gebeurt dat niet alleen bij biologische bedrijven, maar ook op veel gangbare bedrijven (mn koolteelt in Noord-Holland).
Kool is wat onkruid betreft een makkelijk gewas. Dit omdat de rijenafstand groot is: 50 of 75 cm tussen de rijen (bijv uien 20-30 cm). Bovendien wordt kool meestal geplant. je hebt dan al direct een gewas (tov zaaien). Als na het planten een of twee weken geen regen valt kiemt er nauwelijks onkruid maar groeit het gewas wel. Kool biedt nog een extra mogelijkheid. Bij een gewas van 20-30 cm hoog kun je met de trekker schoffelen + aanaarden. De losgeschoffelde grond wordt met aanaarders in de rijen geduwd en veel onkruid wordt bedekt. Voor de koolplanten is dat geen enkel bezwaar. Sterker nog: de losse grond bevordert de mineralisatie (vrijkomen van stikstof). Het heeft ook nog eens een sterk effect op aantasting van koolvlieg, omdat de eitjes hiervan onder de grond komen en geen schade meer aanrichten.
Peen is eveneens een gewas wat zich uitstekend leent voor mechanische onkruidbestrijding: het wordt op ruggen geteeld (75 cm afstand). Hier ook de mogelijkheid om de ruggen eerst af te schoffelen en daarna (of direct) weer aan te aarden.
Glyfosaat gebruiken kan voor velen een argument zijn, omdat het de makkelijkste keus is, de makkelijkste weg dus.
Maar in mijn ogen is de zelfde gedachte, als tonnen antibiotica gebruiken om kg vlees te krijgen zonder rekening te houden met mogelijk gevolgen voor omgeving, of volksgezondheid voor de mens. (de big picture dus).
Maw een systeem fout, maar toch de makkelijkste weg kiezen.
Maw qua antibiotica komt nu de resistentie om de hoek kijken die de boel een beetje recht zet qua verantwoordelijkheid etc, maar neemt niet weg dat er grote systeem fouten in de productie zitten.
Maw de productie is belangrijker geworden als de mens haar gezondheid, en dat zou toch andersom moeten zijn.
Dat zie je ook bij gentech en glysofaat.
Iedereen kan bedenken of in ieder geval observeren, dat het inbrengen van herbicide genen in de zaden nooit een stabiel resultaat zal hebben in tijd.
De gedachte is zo fout, hetzelfde met BASF aardapppel, Amflora met antibitica resistente genen setup.
Het is zo dom ook, maar door power play (zie wikileaks ook om te zien hoe dat gaat qua monsanto power via USA embassies), wordt dat allemaal kritiekloos gedaan door lto, zlto, Rabobank (mm alweer die rabobank) en zogenaamde universiteiten als de wur,
Dom, dom en nog eens heel erg dom, powerplay ten koste van mensheid dus, powerplay met de planeet en power play met de volksgezondheid.
Alle betrokken partijen kunnen dus enorm trots zijn (not), en nu maar klagen dat het zo makkelijk is dat glysofaat.
Het is een enorme denkfout om de mens en haar gezondheid, plus natuurlijk de natuur en haar ecologie, niet eerst centraal te stellen, en daarbij vervolgens systemen qua voedselproductie bij gaat verzinnen etc.
Ipv andersom kiezen voor een ratrace dat letterlijk een ecosysteem vernield, plus de planeet uitput, en dan zeggen, we hadden geen andere keus.
Wel keus is er altijd, zolang je maar het belang inziet van keuzes in tijdslijnen en iedereen verantwoordelijkheid neemt.
Gelukkig worden er steeds meer recht zaken aangespannen en gewonnen tegen die gentech monocultuur power players.
Natuurlijk is het belangrijk om meer voedsel te verbouwen, ook op alle plekken in de wereld, maar zeer zeker niet op de onzorgvuldige huidige power play manier. (WUR ook onderdeel van).
Als je vooruit kijkt, zal dat ook niet gebeuren, en wordt het meer en meer zichtbaar dat er foute systeem keuzes zijn gemaakt die niet acceptabel zijn.
Misschien dat het volgende wel acceptabel is, en men daar mee aan de slag kan, en dan nu een keer met grote zorgvuldigheid en respect voor diversiteit, toekomst en vrije keus.
Bayer CropScience targets non-GMO wheat traits
TED: The Future of Nano-Electric Power Generation
The Energy Grid of Tomorrow is No Grid
http://www.forbiddenknowledgetv.com/videos/alternative-energy/ted-the-future-of-nano-electric-power-generation.html
Dick, best dat je als consument wel mechanisch geschoffelde kolen en penen wilt hebben. Maar als boer op de zwaardere kleigronden zal ik moeilijk aan jouw wens kunnen voldoen. Schoffelen op zwaardere kleigronden is niet zonder risico voor de teelt. In het voorjaar ten tijde van de schoffelperiode krijg je nogal te maken met droogte. En bij droogte krijg je dan al snel korstvorming op de kleigronden. Er ontstaan dan schotsjes van klei aan de oppervlakte. Ga je dan schoffelen dan duwen die kleischotsjes bij het schoffelen je kwetsbare kool- en peenplantjes omver. In dat geval kun je de schoffel maar beter thuis laten en met de hak het onkruid te lijf gaan. Het worden bij mij dan gehakte, in plaats van geschoffelde kolen en penen. ( Ben benieuwd of de consument de dubbelzinnigheid van gehakte kolen en penen dan nog wel uit elkaar kan houden) . Een robot zal best wel uit de voeten kunnen met het schoffelen op gemakkelijk bewerkbare gronden . Maar ik verwacht dat op de moeilijker bewerkbare zwaardere kleigronden een robot als hakker nogal problemen zal krijgen. Bij een zelfde gewasteelt op of klei of zand of veen is de teeltdicipline helaas niet gelijk.
Dank voor de verduidelijking, Huib.
Goeie insteek, Jopie! Ik dacht er gisteren aan, maar zag niet meteen de relevantie hier. Edoch, ik zag pas een interessante documentaire over slim water-management, door de inzet van technologie. Ik vind 'm online niet terug, maar wel een video-kanaal, met vele interessante video's, die o.a. tonen hoe zelfs in woestijn Texas landbouw mogelijk blijft: wn.com/Farmers_making_water_better.
Mss bestaat er ook wel zo'n schoffel-kanaal?
Piet, ik zou als consument wel mechanisch geschoffelde kolen en penen willen. Die tractor zie ik zo direct ook nog wel op zonne-energie rijden. Ik denk dat hij bovendien meer op zo'n robotstofzuiger gaat lijken.
We horen over gifsoja enzo, maar zouden moeten horen over Jopie's slim geschoffeld. Wat jou Hendrik?