Haaks op bevindingen IARC
Die bevinding staat haaks op de conclusie van het IARC, het kankeragentschap van de WHO. Dat plaatste glyfosaat vorig jaar maart in de categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen'.
Volgens Harry van der Wulp, een hoge functionaris bij de FAO, is dit nieuwste onderzoek het uitgebreidste ooit, maar is het laatste woord over het onderwerp nog niet gesproken. "Deze conclusies hebben betrekking op blootstelling via ons eten en drinken - dat is belangrijk. Het is geen algemene conclusie omdat alles buiten het eten en drinken buiten ons mandaat viel. Het blijft minder duidelijk hoe het zit met bedrijfsmatige blootstelling. We vinden steeds meer stukjes van de puzzel, maar die is nog niet compleet."
Verlenging toelating
Woensdag stemt de EU over de verlenging van de toelating van glyfosaat. In diverse landen bestaat grote weerstand tegen die verlenging. De EU heeft het oorspronkelijke plan om de toelating met 15 jaar te verlengen inmiddels teruggebracht naar 9 jaar. Het Europese Parlement wil zelfs naar 7 jaar. In Nederland verzamelde een petitie voor een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat, die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, al meer dan 220.000 handtekeningen.
Glyfosaat, het werkzame bestanddeel in de meest verkochte onkruidbestrijder ter wereld, Roundup, wordt zo algemeen toegepast dat bijna alle Europeanen sporen ervan in hun lichaam hebben. Dat bleek vorige week nog uit een urinetest bij leden van het Europese Parlement.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gaat het niet linksom dan doen we het rechtsom. Lieden met een groot verstand nemen het heft in eigen hand. Besluiteloosheid is des duivels oorkussen.
Ongeacht wat de EU verder mocht beslissen: de Franse minister van volksgezondheid, Marisol Touraine, verbiedt het gebruik van glyfosaat per eind 2016.
Beste Arnold #90
Er is een prachtige BBC documentaire in drie delen van één uur over hoe deze aarde gevormd is door de ontwikkeling van planten. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen, dat is al gebeurt.
Arnold van Woerkom en Sjoerd de Hoop en hoe zien jullie dat dan precies, als je roept 'Dick, doe even wat'?
Vul het dan op zijn minst in zodat er iets ontstaat dat zin en richting heeft. Graag wat initiatief dus, dan maken wij er op Foodlog graag ruimte voor.
Dick Veerman #78
Wat ik reëel zou vinden is deze vraag: we willen een wereld met zo weinig mogelijk gif, hoe bereiken we dat en welke voorwaarden stellen we daaraan? En vooral wat zullen de resultaten zijn?
Ben zo vrij om me bij Sjoerd De Hoop #71 aan te sluiten.
In de huidige voedselproductiewijze is er productieverhoging voor de korte termijn maar op de lange termijn ondergraaf je de bodemgezondheid. En daardoor de voedsel kwaliteit met alle gevolgen van dien.
Dit is een ingewikkeld vraagstuk maar zeer interessant om er mee aan de slag te gaan.
In het landbouwonderwijs wordt hier ook helemaal geen aandacht aan geschonken.
Er is grote behoefte aan. Binnen de kennisinstellingen is men monomaan bezig en slaan in het holistische natuurlijke voedselproductie systeem de plank (wellicht om commerciële redenen) vaak volledig mis.
Aan Dick Veerman een suggestie om een nieuwe draad op te starten over landbouwkundig onderzoek naar de bodembiologie en de verschillende werkingen / tegenwerkingen van chemische stoffen die dat beïnvloeden.
LAAT ANDEREN OOK MEEDENKEN HOE WE DIT VIA FOODLOG ZOUDEN KUNNEN DOEN
Uitgangspunt zou kunnen zijn hoe is in de evolutie de aarde (met name de verschillende bodems) ontstaan? Hoe hebben vervolgens in de verschillende gebieden, door de verschillende omstandigheden, de planten zich ontwikkeld? Hoe hebben de dieren, in dat evolutionair proces zich ontwikkeld en vervolgens de mensheid zich aangepast?
In verschillende gebieden in de wereld zijn door de verschillende omstandigheden in dat proces verschillende natuurlijke balansen ontstaan. Hou het maar in de gaten, als de oosterse mensen, gewend aan hun voedsel kwaliteit, ons voedsel patroon gaan (genieten) ontstaat er een ramp niet te overzien.
In deze zijn een aantal zaken zeer belangrijk, de kracht van de natuur, de natuurlijke balans van de voedsel kwaliteit, en de enorme maatschappelijke problemen en de voedsel producerende sector die daarin zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid kan (moet) nemen.
Er is door de sector Ecologische, Sociale en Economische winst te behalen, niet alleen voor de sector maar ook voor de consument en de maatschappij.
Dick zou je ons een plezier willen doen, een dringend beroep op jou maatschappelijke verantwoordelijkheid en sluit me aan bij Sjoerd zijn suggestie, vanuit mijn zorg, valt het me een beetje tegen dat je op zijn vraag nog niet gereageerd hebt.