In tientallen soorten ontbijtgranen zijn sporen van glyfosaat gevonden, meldt The Guardian. Dat is een nachtmerrie voor iedere ouder vanwege de onzekerheid over mogelijke gezondheidsschade.

Het gaat om bekende merken als Cheerios en Quaker Oats, bedoeld voor jonge kinderen. De Amerikaanse milieubeweging Environmental Working Group (EWG) vond in 43 van de 45 haverproducten sporen van het beruchte bestrijdingsmiddel. Bij bijna 75% van de producten lag het pesticidegehalte hoger dan wat de wetenschappers van de EWG als veilig voor kinderen beschouwen. In 2016 werden al sporen van glyfosaat gevonden in alledaagse producten, zoals tampons, vlees, Duits bier en wijn. Glyfosaat wordt ook in biologische producten gevonden.

Eerder deze week is Monsanto, het bedrijf dat het merk Roundup produceert met glyfosaat als bestandsdeel, veroordeeld tot een historisch hoge boete van $250 miljoen. De rechtbank oordeelde dat het bestrijdingsmiddel de oorzaak was van een zeldzame kankersoort waaraan een Amerikaanse tuinman was gaan lijden nadat hij het spul in zijn gezicht had gekregen door een windvlaag. Hoewel het oorzakelijk verband moeilijk is vast te stellen, achtte de jury de oorzaak bewezen.

In België is naar aanleiding van deze rechtszaak ook een tuinman naar voren gekomen met een gelijksoortig verhaal, meldt de Morgen. Hij is niet van plan een rechtszaak aan te spannen.
The Guardian - Weedkiller found in wide range of breakfast foods aimed at children
Reageer
  • Deel
Druk af