In Duitsland werkt kanselier Angela Merkel aan de vorming van een nieuwe regering met de liberalen en groenen, die van de nieuwe toelating van glyfosaat een potentiële breekpunt maken. Duitsland zal zich daarom vermoedelijk van stemming onthouden.Tot op heden hebben alleen Nederland en Denemarken aangekondigd dat zij voor voortzetting van het gebruik van glyfosaat zullen stemmen. Oostenrijk en Italië zullen tegenstemmen.
Een en ander betekent dat een verlening met 10 jaar nagenoeg onhaalbaar is. In dat geval kan multinational Monsanto de Europese regering voor de rechter dagen omdat er onvoldoende wetenschappelijke gronden zijn om het middel aan de markt te onthouden. Een bijzondere situatie. 'Wat zal de ontknoping zijn?' vraagt Le Monde tot slot van het artikel. Een korte periode van verlenging lijkt voor de hand te liggen. Komt tijd, komt raad.
Update 13:15 uur: Terwijl ik dit artikel schreef werd bekend dat het Milieu Comité van het Europese Parlement voorstelt per eind 2020 het gebruik van glyfosaat in de landbouw te verbieden. Huishoudelijk gebruik dient per direct te worden verboden in de gehele EU. Dat betekent dus dat het Parlement een verlenging van 3 jaar in de landbouw voorstelt.
Update 24 oktober, 15.00uur: vanmorgen werd bekend dat een duidelijke meerderheid (355 tegen 204 stemmen) in het Europese Parlement (EP) glyfosaat per 15 december 2022 wil verbieden. Het is nu aan de Europese Commissie om te bepalen hoe ze met deze stemming omgaat.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zoals toegevoegd vanmiddag in een Update onder dit stukje: het Europese Parlement plakt er nog 2 jaar aan vast tot 15 december 2022. Het besluit is echter aan de Commissie en de koehandel tussen de lidstaten.
Piet,
Goed startpunt, maar waarom bijv. import van producten (bijv. vlees, leer, melk) welke geproduceerd zijn onder lagere dierenwelzijnsnormen of met behulp van in de EU verboden middelen (hormonen, BST, in de toekomst wellicht glyfosaat) ook niet gelijk verbieden?
Dus een gelijk speelveld voor producenten in de EU, geen concurrentie uit andere delen van de wereld met lagere milieu en/of dierenwelzijnseissen.
Hier geen nertsen vanwege dierenwelzijn dan ook geen bont importeren, want dat is pas hypocriet.
Piet #1, je bent niet de enige:
President Emmanuel Macron presenteerde vorige maand zijn gedachten voor Frankrijk en Europa.
De voorstellen van Macron gaan in de richting van een sterke Frans-Duitse as als nieuwe motor van een op monetair, fiscaal en militair terrein verenigd Europa dat ecologische eisen stelt aan geïmporteerde producten die het toelaat binnen zijn grenzen.
Dat laatste zou geen slecht idee zijn Piet.
Steffie #2, waarom deze niet onderbouwde en niet relevante bijdrage?