Dat zit 'm in de Glycemische Index. Als die laag is, is het goed. Dat is althans wat consumenten moeten begrijpen om een reden te vinden voor het kopen van nieuwe koekjes en nieuw brood in plaats van het spul dat ze al kochten. Volgens het Voedingscentrum, is het nog nooit bewezen dat een lage 'GI' gezond is, in die zin dat het helpt chronische kwalen zoals diabetes II te voorkomen.

Omdat er zoveel wordt beweerd en er maar heel weinig echt geweten wordt, lichtte Mondelez, de moeder van Liga, Foodlog uitgebreid voor over het nieuwe koekje. Het heet BelVita en is bedoeld voor je ontbijt.

Geen kattenpis
Ook al vinden we 'glycemische index' middenin het low carb tijdperk een nogal ingewikkelde marketingboodschap, we waren onder de indruk. Er zit meer dan 10 jaar research in. Er zijn geheel nieuwe ovens voor ontwikkeld en - nog belangrijker - het graan voor het meel wordt zo zorgvuldig verwerkt dat de vezeldelen intact blijven en zorgen voor een langzame energie-afgifte. Dat vergt geheel nieuwe en dure processen én een goede borging van de kwaliteit van het meel. Dat is geen kattenpis.

Een koekie als gezonde kost
Maar ja, het is natuurlijk gewoon een 'koekie'. Het is bedoeld voor mensen - en kinderen - die niet ontbijten en zich daar schuldig over voelen. Met het nieuwe BelVita koekje ben je van al dat schuldgevoel af, ook als goede vader en moeder. Misschien is dan het ook al laag glycemische 'tuinbrood' van Bakker Bertram wel een beter idee. Daar ga je tenminste even samen voor aan tafel zitten, al kun je er natuurlijk ook gewoon een bammetje van smeren en dat je kind meegeven. Dan went het niet aan koekies als gezonde kost.

Het is geen verkeerd product, maar - zo voorspelden we Mondelez - je zult zien dat het een negatieve pers krijgt. Een voorbeeldje van zo'n pers is Badvertising, waarin het product en de echte dietiste Dr. Conny Guttersen op de hak wordt genomen. En zeg nu zelf: hoe reageer jij op haar advertorial?



Of het ook lekker is? Hier op de redactie is het koekje met Cranberry populair. Gewoon bij de koffie is'ie ook prima. Het hoeft niet bij je ontbijt en is misschien wel een beter idee dan zo'n echte dikmaker.

Fotocredits: still, advertorial Mondelez
Dit artikel afdrukken