In 2014 maakte glutenvrije babyvoeding 14% van de mondiale markt aan glutenvrije voeding uit. Steeds meer ouders geven hun baby's speciale voeding omdat ze geloven dat een glutenvrij dieet gezonder is. Dat geloven ze ook voor zichzelf, hoewel de medische noodzaak om glutenvrij te eten maar voor naar schatting 1 op de 100 mensen geldt.

Over de invloed van het moment van introductie (wanneer, hoeveel, hoe snel) van gluten bij baby's op het risico van gluten-intolerantie (coeliakie) is nog niet zoveel bekend. Euromonitor noemt het missen van de 'trigger(s)' "het meest gapende gat in onze kennis over de ziekte."

Eind maart bracht de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) een nieuwe richtlijn uit waarin staat dat gluten aan baby's kunnen worden geïntroduceerd tussen de leeftijd van 4 en 12 maanden, in plaats van tussen de 4 en 7 maanden. Het Zweedse nationale bureau voor levensmiddelen, Livsmedelsverket, beoordeelt op dit moment of het huidige advies over de introductie van gluten aan baby's moet worden herzien.

Fabrikanten van babyvoeding doen er goed aan de ontwikkelingen in de gaten te houden, schrijft FoodNavigator. Door de verlenging van de gewenste introductie-periode van 7 naar 12 maanden zal de toch al florissante markt voor glutenvrije babyvoeding naar verwachting nog extra groeien.

Fotocredits: 'Skepsis', Thomas Kohler
Dit artikel afdrukken