Over de invloed van het moment van introductie (wanneer, hoeveel, hoe snel) van gluten bij baby's op het risico van gluten-intolerantie (coeliakie) is nog niet zoveel bekend. Euromonitor noemt het missen van de 'trigger(s)' "het meest gapende gat in onze kennis over de ziekte."
Eind maart bracht de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) een nieuwe richtlijn uit waarin staat dat gluten aan baby's kunnen worden geïntroduceerd tussen de leeftijd van 4 en 12 maanden, in plaats van tussen de 4 en 7 maanden. Het Zweedse nationale bureau voor levensmiddelen, Livsmedelsverket, beoordeelt op dit moment of het huidige advies over de introductie van gluten aan baby's moet worden herzien.
Fabrikanten van babyvoeding doen er goed aan de ontwikkelingen in de gaten te houden, schrijft FoodNavigator. Door de verlenging van de gewenste introductie-periode van 7 naar 12 maanden zal de toch al florissante markt voor glutenvrije babyvoeding naar verwachting nog extra groeien.
Fotocredits: 'Skepsis', Thomas Kohler
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Glutenvrij babyvoer. Wat een malloten. Dat kan er ook nog wel bij.
Vegetarische honden- en kattenvoer of het ter ziele gegane superfood. Allemaal hypes die de commercie goed spekken.
Baby's hebben om te beginnen geen speciale voeding nodig als ze de stap naar vast voedsel gaan maken. Gewoon meedoen met het gewone gezinsvoedsel (vers en alleen huishoudelijk bewerkt en zonder zakjes en pakjes) (en waarmee ze voor de geboorte en tijdens de borstvoeding al aan gewend waren) is prima en dan komen ze vanzelf en op een natuurlijke manier in aanraking met alle voedselcomponenten. Het is dan ook veel eenvoudiger om uit te zoeken waar ze reageren als ze ergens op reageren.
Onze maatschappij is te gefixeerd op mogelijke ziekten...