Het oordeel in het Global Risks Report reflecteert de inschattingen van 1.000 experts. Hun mening over de gevarentoestand in de wereld is systematisch uitgevraagd door middel van een enquête, de Global Risks Perception Survey.

Het hoogst scoort dit jaar een verslechtering van het geopolitieke landschap: "93% van de ondervraagden verwacht dat politieke en economische confrontaties tussen wereldmachten zullen toenemen, bijna 80% verwacht een verhoogd risico omtrent oorlog waarin wereldmachten zijn betrokken", schrijft De Morgen.

Klimaat en milieu blijken de grootste bezorgdheid met zich mee te brengen: "De grote milieurisico’s (extreme weersomstandigheden; verlies aan biodiversiteit en aan economische systemen; grote natuurrampen; man-made milieurampen; en het onvermogen om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering) werden alle vijf hoog gerangschikt, zowel naar waarschijnlijkheid als naar impact. Extreme weersomstandigheden werden genoteerd als het allergrootste risico."

Het derde risico-cluster zijn cyberbedreigingen. "Grootschalige cyberaanvallen zijn nu de derde grootste bedreiging op het vlak van waarschijnlijkheid, terwijl toenemende cyber-afhankelijkheid beschouwd wordt als de tweede belangrijkste driver voor het globale risicolandschap over de komende tien jaar."

Hoewel het op economisch vlak beter gaat, vrezen de experts dat daardoor de aandacht voor blijvende structurele risico's zal verslappen. "Een sterke economische groei biedt wereldleiders een unieke kans om zwakke punten aan te pakken in de complexe systemen die onze wereld onderbouwen, zoals samenlevingen, economieën, internationale relaties en het milieu." In het rapport zijn ook een tiental 'what-if' scenario's opgenomen, om wereldleiders aan het denken te zetten over de disruptieve 'future shocks' die zich - zomaar - zouden kunnen voordoen in onze steeds complexere en onderling afhankelijke wereld.

disruptieve what if scenarios wef


De tabel boven dit artikel laat zien welke risico's in de periode 2008-2018 door de experts qua waarschijnlijkheid en impact het meest werden gevreesd. Niet te missen is de verschuiving van economische risico's naar maatschappelijke, technologische en klimaatgerelateerde risico's.
Dit artikel afdrukken