Na filosoof Jan Bransen, vogelonderzoeker Ben Koks en Ellen Poodt van broederij-apparatuurmaker Hatchtech, vandaag Albert Schulp. Zijn bedrijf maakt fruitsappen. Hij vertelt hoe zijn bedrijf en hij persoonlijk geraakt worden door de oorlog in Oekraïne.
Energie en glas
Vanaf najaar 2021 ontstond er stress in de markt. Iedereen vroeg zich af wat er zou gebeuren. Sinds oktober dit jaar zien we dat de gasprijs wat stabiliseert, maar tegelijkertijd vermoed ik dat het niet meer zal worden zoals het was. De afhankelijkheid van LNG zal blijven (tenzij we op een zeker moment helemaal van gas af kunnen), en daarvan is de kostprijs veel hoger.
Ook begonnen in het najaar van 2021 de eerste energiebedrijven om te vallen. Wij zaten bij een maatschappelijk betrokken energieleverancier, die het ook niet redde. En dat maakte dat we naar een alternatief moesten overstappen, in een markt die veel ongunstiger was.
Al met al is de invloed hiervan op ons bedrijf serieus geweest, maar overkomelijk. Bij ondernemers zoals in de glastuinbouw, is het effect veel ernstiger. Tuinders leggen soms zelfs de teelt stil, of spelen in op de gewijzigde omstandigheden en gaan handelen in gas in plaats van tomaten.
Glasfabrieken
Naast gas noemde ik al glas. In de afgelopen jaren werd glas al fors duurder, al was deze prijsstijging minder extreem dan bij gas.
Glas werd afgelopen jaren al tientallen procenten duurder. Momenteel dreigt de prijs opnieuw gigantisch omhoog te gaan. In de markt vreest men voor een prijsstijging die nog aanzienlijk groter is dan afgelopen jaren bij elkaarIn Oekraïne staan een aantal grote glasfabrieken door de oorlog en de belabberde energiesituatie aldaar, stil. Wij kochten ons glas daar weliswaar niet, maar dit heeft wel een behoorlijke invloed op de glasmarkt en daardoor ook op onze inkooppositie ten aanzien van glazen flessen. Glas werd afgelopen jaren al tientallen procenten duurder. Momenteel dreigt de prijs opnieuw gigantisch omhoog te gaan. In de markt vreest men voor een prijsstijging die nog aanzienlijk groter is dan afgelopen jaren bij elkaar. Mijn indruk is dat dit grotendeels een ongezonde ontsporing is vanwege de sterk gewijzigde vraag-en-aanbod situatie.
Domino-effect van Polen naar Nederland
Wij gebruiken vrijwel uitsluitend Nederlandse appels en peren. En hoewel ik achter de sanctiemaatregelen tegen Rusland sta, betekent dit wel dat onder meer fruittelers daarvoor een hoge prijs betalen. Via Oost-Europese landen mag nu namelijk geen fruit meer naar Rusland. Bijvoorbeeld Polen is zelf ook een belangrijk fruitteeltland. Ook hun eigen export naar Rusland en Belarus ligt stil. Uiteindelijk kan dit funest zijn voor een deel van de ondernemers in de fruitteelt in ons land door de neerwaartse druk op de prijzen.
Dat domino-effect lijkt op het eerste gezicht gunstig voor onze inkoopprijs als fruitverwerker, maar op termijn heeft dit negatieve gevolgen voor de sector als geheel. Telers die te weinig verdienen, stoppen er op een gegeven moment mee. Ook al leggen wij zelf een bodem in onze prijs die we betalen voor het sap-fruit dat we inkopen, een teler kan daarvan alleen helaas niet zijn bedrijf rendabel voortzetten.
Meer oog vanuit Den Haag en Brussel voor de meervoudige functie van de fruitteelt zou winst zijn. Ook met het oog op de lokale voedselvoorziening, de biodiversiteit en een afwisselend landschap is een meerjarig gewas als fruitbomen heel waardevol.
Vrijheid niet vanzelfsprekend
Wij hebben inmiddels enkele Oekraïners in dienst. Het zijn mensen met een gezonde arbeidsethos. Zo zijn er tienduizenden Oekraïners in ons land die de handen graag uit de mouwen steken. Al zijn wij momenteel content met hun bijdrage in onze krappe arbeidsmarkt hopen we natuurlijk dat ze zo snel mogelijk weer terug kunnen om na de bezetting hun land weer op te bouwen.
En last but not least: wat de oorlog met mij persoonlijk doet? Een ‘positieve’ bijwerking, als ik het zo mag zeggen, is dat we opnieuw beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wie vrede wil moet zich (helaas nog steeds) voorbereiden op oorlog. Deze oorlog drukt ons met onze neus op de feiten dat de mens nog steeds geneigd is tot alle kwaad en dat het met de vooruitgang, alle positieve woorden ten spijt, niet echt vooruitgaat.
Een observatie die juist rond Kerst en de Jaarwisseling alle reden tot reflectie geeft. Het gebeuren in de wereld om ons heen laat ons zien dat de mensheid voor haar geluk en vooruitgang niet best af is, als zij op zichzelf aangewezen is.
De uiteindelijke rekening komt later. Oost-Europa waarschuwde ons wel voor Rusland, maar wij namen dat niet serieusVoordeligst niet het best
In het Westen hebben we laten gebeuren dat Poetin in de afgelopen jaren al eerder hier en daar andermans grondgebied inpikte. De Oekraïners betalen voor dat beleid van wegkijken nu de prijs. Hoe hebben we ons zo kunnen vergissen, en ons zo afhankelijk kunnen maken van Rusland? Daarin zie je ook een nadeel van het liberale kapitalisme: het willen inkopen daar waar dat het voordeligst is. Gas uit Rusland, heel veel goedkope spullen uit China. De uiteindelijke rekening komt later. Oost-Europa waarschuwde ons wel voor Rusland, maar wij namen dat niet serieus.
Hoe het met ons bedrijf het komende jaar verder gaat, hangt er onder meer vanaf of ons land een recessie te wachten staat. Voorlopig lijkt het nog mee te vallen. Maar het blijft spannend. Het zijn onzekere, en voor Oekraïners helaas catastrofale tijden.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Amerika werd ten tijde van Trump (hij is er nog steeds) door communicatiewetenschappers het back-fire effect ontdekt:
Als je iemand met een vaste overtuiging (voor of tegen conspiracy) een tegenargument geeft neemt ie dat waar (met interesse) maar blijkt het zijn eerdere overtuiging juist te bevestigingen.
Dus stop de pogingen, averechts effect.
Jammer James dat jij zo weinig met feiten hebt, ondanks dat jij beweert die zo belangrijk te vinden.
Jij zet je af tegen de MSM, maar omarmt media die aantoonbaar een loopje nemen met de werkelijkheid of tenminste een duidelijke politieke/religieuze bias hebben. Even wat citaten en feiten:
"Vergeet niet dat Zelensky 8 jaar lang de Donbas heeft gebombardeerd. Want daar wonen hoofdzakelijk Russen en die hadden het niet zobegrepen op wat er in Kiev gebeurde.
En wat zijn we in Nederland verzot op die Nazis daar"
- Zelensky is zonder enige politieke achtergrond of carrière in 2019 president geworden. Hoe kan hij dan Donbas al 8 jaar bombarderen? MH17 is overigens daar wel neergehaald door Russen.
- Als wij redeneren dat vreedzaam levende minderheden "bevrijd" moeten worden, dan geldt dat toch zeker voor de Surinamers, waarvan ruim 1/3 in Nederland woont. Goddank heeft Suriname niet dezelfde militaire slagkracht als Rusland.
- Je bracht Zelensky's welvaart als een soort scoop, maar dat was al voor zijn presidentschap bekend. Als eigenaar van een zeer succesvol productiebedrijf voor film en tv en als persoon, heeft hij daar miljoenen mee verdiend. check
- De door jou eveneens betwijfelde burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko heeft in zijn enorm succesvolle bokscarrière maar liefst zo'n 80 miljoen vergaard en dan kan er wel een villaatje aangeschaft worden, waar dan ook ter wereld. check
- Ik geloof niet dat Nederlanders verzot zijn op nazi's maar FvD is een groep die dat wel is.
"Misschien moet je je toch afvragen of al dat 'nep nieuws' wel echt 'nep nieuws' is, of misschien nieuws waar je nog niet aan toe bent."
- Ik ben aan ieder nieuws toe, maar wacht nog op jouw eerste feitelijke nieuws, wat gezien jouw bronnen best een klus zal zijn.
"FvD heeft nu bij de laatste telling zo'n 70,000 leden. Niet onbelangrijk dacht ik. PVV staat hoger genoteerd dan de VVD. Wat je er van mag vinden, het beangstigende voor mij is dat zo weinigen van links de argumenten van rechts willen of kunnen weerleggen."
FvD is erg ingewikkeld, aangezien er zo'n duidelijk fascistisch/nationaal socialistische lijn wordt gekozen, dan snap ik wel dat de meeste media terughoudend zijn. Ik weet niet precies wat je met de notatie van de PVV bedoelt (prijs per kilo?), maar bijvoorbeeld de SP kiest regelmatig de samenwerking met hen.
Het ongemak heeft te maken met de vrees dat een elite in naam van het volk een eigen agenda uitvoert.
Dat er om die doelen te bereiken elk gelegenheidsargument aangewend wordt.
En dat die elite wel regels oplegt, maar zelf niet het goede voorbeeld geeft.
En dat iedere criticus monddood gemaakt wordt. Sterker nog, zelfs niet mag meedoen in het publieke debat.
James #13, ik heb het antwoord ook niet gevonden. Ik lees dat je je unheimisch voelt bij het nieuws van traditionele kanalen en dat je gelooft in het nieuws van Baudet en Van Meijeren, maar niet wat je op Foodlog zoekt of vindt.
Foodlog is er om standpunten en nieuws te onderzoeken. Ik begrijp dat je in ieder geval het nieuws waar jij in wilt geloven niet wilt onderzoeken. Maar wat je hier wilt, heb je nog niet duidelijk gemaakt.
Ik vind het wél een Foodlog-discussie want onderzoek naar de motieven van waaruit polarisatie van meningen en de daarbij gezochte argumenten ontstaat is een van de belangrijkste redenen voor ons bestaan. We zijn als het ware beyond zowel het main stream news als het populisme uit onvrede om door systemen te worden geïncorporeerd.
Anders dan het advies dat Frank-Eric hieronder citeert, weet ik als meer sociologisch onderlegd persoon dat de zoektocht naar elkaars motieven de kern van deze zaak is.
James #13, dat zijn heel veel (gewoontegetrouw ietwat warrige) woorden maar ik zie geen antwoord op de vraag van Dick.