Dat komt omdat de oude Hollandse Nieuwe nog zo goed als nieuw is. Geweldige haringen (hier en daar en in Wormerveer).
Maar voor de hyperharinggekken – ik ben er zelf zo een – een bericht, exclusief op Foodlog.
Gisteren, vrijdag was de haring nog niet vet genoeg. 11.2 procent vet werd gemeten in een haring die in het noorden van Denemarken werd aangevoerd. Kan amper zure haring van gemaakt worden.
Toch denken de Hollandse haringinkopers in Denemarken en Noorwegen maandag al maatjes te gaan verwerken. Het is mogelijk. Bij goed weer (veel zonlicht) groeit het voer voor de haring explosief en kan per dag het vetgehalte in de vis met een procent of nog meer toenemen.
Maar gebeurt dat ook? Op 6 juni begint officieel het nieuwe haringseizoen. De haringhandel moet voor die tijd worden bevoorraad. Daar zijn een paar weken voor nodig en de verleiding is groot, bij sommige directies van haringhuizen, om desnoods maar vast te beginnen met haring die nog niet ideaal is.
Je zou het willen weten, als de vlaggen uit gaan en de prijs omhoog: hoe vet is ie precies, visboer, verdient ie dat kwartje extra wel?
Nou is vetgehalte alleen niet allesbepalend, ook wat ie at, de haring, bepaalt hoe hij smaakt. (Wat wordt er eigenlijk oeverloos veel over wijn gezeverd en geschreven in vergelijking met wat je hoort en lezen kan over de smaak vis. Pardon, ik liet me even gaan.)
De hele maatjesvoorraad voor een jaar wordt in ongeveer zes weken gevangen en het kan gebeuren dat de haring een, twee of drie weken na het begin van de nieuwe haringproductie op zijn allerbest is. En die koop je pas later. Lekker!
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als mosterd na de maaltijd stuitte ik vandaag pas op dit logje, maar ik ben - met het volgende seizoen alweer in 't vooruitzicht - toch heel benieuwd naar de afloop van het vorige...
Is deze proeverij ooit nog doorgegaan, en zoja: wat waren de bevindingen?
Nog een vraagje voor Wouter: ooit leerde ik dat 'nette mensen' (?) haring op een stukje roggebrood eten. 'k Heb dat vervolgens geprobeerd, en het moet gezegd: 't is verslavend!
Maar màg dit eigenlijk wel van een haring-goeroe als jij? Of moet ik me toch maar liever weer overleveren aan het traditionele haringhappen: d.w.z. aan de staart gevat rechtstandig in het keelgat laten verdwijnen...?
Ohja, heb ik er nog eentje voor je: wat vind je van het verschijnsel dat men - vooral in het Amsterdamse - bij het bestellen van een broodje haring aan de kar, tegenwoordig steevast de vraag krijgt voorgelegd: "wat voor 'n broodje?"; keuze uit chiabatta, stokbroodje, volkorenbol etc.
Voor zover haring al op een broodje zou moeten worden gepresenteerd, dient dit dat niet zo'n heerlijk klef wit Hollands 'puntje' te zijn?
Wouter, da's fantastisch!
Eric, je mag bij mij achterop de fiets ; -) De Vredenburgmarkt is vanwege de grote dadendrang rond het Hoog Catharijne op de schop, maar ik heb begrepen dat de belangrijke viskramen (met de nodige exotische vis voor allochtonen) op het Vredenburgplein blijven.
Wat moet ik nou op jouw bericht zeggen, Wouter. Ik eet niet veel haring (wel zeker het drie- tot viervoudige van wat Ailko eet), want ik weet in de buurt geen leverancier die echt lekkere haring heeft. Bij onze lokale visboer smaakte de haring naar water - lang stilstaand water. Dan komen er twee keer per week nog ambulante vishandels langs, maar daar ligt de haring al kant-en-klaar schoongemaakt te wachten (hoe lang al) op de argeloze klant. Vlissingen, dáár heb ik lekkere haring gegeten. Maar da's wel een verrekt eind rijden.....
Ik zou inderdaad naar Utrecht kunnen gaan, op zaterdag. Niet zo dicht bij de perrons als Dick het voorspiegelt, maar dankzij de tunnel (bij toeval ontdekt, twee weken geleden) valt de afstand nog wel mee. Alleen die drukte.....
Een haringproeverij onder de bezielende leiding van Wouter, daar ben ik voor in. Daar heb ik zelfs de drukte van Vredenburg op zaterdag voor over.
Loeimoeilijk maar ik doe t. Niet tijdens de overspannen eerste weken van het (gekunstelde) begin van het Nieuwe haringseizoen, maar in augustus.
Ik heb een idee, kijken of het wat wordt, kom er later op terug.
Dat vind ik nou eens een aardige suggestie: hoe herken je 'n goeie haring alleen al door er naar te kijken? Of een goeie ....
Dat gaat alleen proefondervindelijk. Het is te regelen. In het midden van het land, vrijwel direct aan de perrons van Utrecht CS: de Vredenburg-markt op zaterdagmorgen. Daarna een plekje om na te proeven.
Wouter bereid? Anderen geïnteresseerd? (als Wouter het wil doen natuurlijk)