Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat 24 van de 25 geteste hazelnootpasta’s de giftige stoffen 3-MCPD (3-monochloorpropaan- 1, 2-diol) en glycidyl-esters bevatten. Deze gifstoffen worden gevormd tijdens de raffinage van palmolie en andere oliën en kunnen in hoge dosering schadelijk zijn voor onder andere de nieren.

De 25 hazelnootpasta’s werden naast de aanwezigheid van schadelijke stoffen ook getest op smaak en samensteling. Cereal Hazelnootpasta won de smaaktest. Choco Nussa werd tweede en op de derde plek eindigde Becel Pasta met hazelnoot.

Uit het onderzoek blijkt dat alleen de hazelnootpasta van Becel volledig vrij is van de beide schadelijke stoffen. ‘’In de andere producten vonden we sporen van 3-MCPD terug. Bij het slechtste resultaat (de TopBudget hazelnootpasta van de Belgische Intermarché) was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta de maximumhoeveelheid die een kind van tien kilo elke dag mag innemen, net niet te overschrijden,’’ verduidelijkt Jens Van Herp van Test Aankoop.

TestAankoop.be - Hazelnootpasta bevat schadelijke stoffen
Reageer
  • Deel
Druk af