Het Academisch Ziekenhuis van Hannover nam de afgelopen dagen al 30 patiënten op met een paddenstoelvergiftiging. Ook bij andere ziekenhuizen in Europa hebben zich zieken gemeld.

Het verraderlijke van de groene knolamoniet is dat de vergiftigingssymptomen pas 6 tot 12 uur na consumptie optreden. Dan is het te laat om de maag nog leeg te pompen.
Verraderlijke gelijkenis
De asielzoekers plukken, op hun doortocht door Europa, paddenstoelen in het wild om hun proviand aan te vullen. Ze denken een eetbare paddenstoel te plukken als die lijkt op een paddenstoel uit hun thuisland, maar kunnen zich lelijk vergissen. Dit is het groeiseizoen van de groene knolamaniet (Amanita phalloides), een van de giftigste paddenstoelensoorten in Europa. Mensen die er van eten kunnen levensbedreigende leververgiftiging en nierbeschadigingen oplopen. Helaas lijkt de groene knolamaniet op verschillende eetbare paddestoelen. Het verraderlijke van deze paddenstoel is dat de vergiftigingssymptomen pas 6 tot 12 uur na consumptie optreden. Dan is het te laat om nog de maag nog leeg te pompen.

Waarschuwingsposters
De toestroom aan zieke asielzoekers zette het ziekenhuis in Hannover er toe aan in allerijl waarschuwingsposters te maken in het Arabisch, Koerdisch en andere talen, meldt The New York Times.

groene knolamaniet


Fotocredits: 'Amanita phalloides', Justin Pierce, Wikimedia
Dit artikel afdrukken