Groenten en fruit eten is gezond. Groenten en fruit zonder resten van giftige bestrijdingsmiddelen zijn gezonder. Gelukkig heeft vijf jaar ‘Weet wat je eet-campagne’ er voor gezorgd dat groente en fruit in Nederlandse supermarkten schoner zijn geworden. In 2010 zaten er veel minder gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor. Tegelijk werd het aantal overschrijdingen helaas niet terug gedrongen. Consumenten hebben recht op voeding zonder gif, stelt 'Weet wat je eet'. Daarom eisen de 'Weet wat je eet'-partners van de overheid, supermarkten en producenten dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen meer op groente en fruit zitten.
Gifvrije groente en fruit eten is gezond. Gelukkig zaten er in 2010 veel minder gifsoorten op groente en fruit ten opzichte van 2005: gemiddeld 1,5 in plaats van 2 gifsoorten per product. Dat betekent helaas niet dat er veel minder producten met bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Het percentage steeg in 2010 naar 67% in plaats van 66%. Gelukkig waren er (iets) minder overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor jonge kinderen: 14 in plaats van 16. Het aantal wetsovertredingen is, ondanks de eerdere versoepeling van EU regels weer gestegen.
Vrijwel alle supermarkten hebben hun residu-beleid aangescherpt. Nu doen supermarkten het beter dan andere groenten- en fruitverkopers als het gaat om het aantal gezondheidsrisico’s (0,1% respectievelijk 0,4%) en wetsovertredingen (2% respectievelijk 11%).
Ander goed nieuws is dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen schoner zijn dan geïmporteerde groenten en fruit. Alleen de andijvie zorgt ervoor dat Nederland niet in de top-5 is beland. Op fruit zitten minder gifsoorten dan in voorgaande jaren.
Plus bleek in 2010 de schoonste supermarkt: op 57 procent van groente- en fruitwaren zaten resten bestrijdingsmiddelen en geen enkel monster overschreed de gezondheidsnormen. Albert Heijn scoorde het slechtst. Gemiddeld telden de 254 AH-monsters 1,9 gifsoorten. Een AH-andijviemonster overschreed ruimschoots de gezondheidsnorm voor het middel Lamba-cyhalothrin.
De Gifmeter informeert over gif op groente en fruit om de landbouwsector en supermarkten te bewegen tot het produceren van schonere producten en meer transparantie. Natuur en Milieu, Milieudefensie en foodwatch, die samen de campagne 'Weet wat je eet' voeren, willen groenten en fruit zonder gif. Bestrijdingsmiddelen zijn gemaakt om giftig te zijn, en op dit moment beschermt de wet mensen niet tegen de effecten van combinaties van gifresten. Bovendien zijn groenten en fruit niet de enige bron van giftige stoffen, maar slechts onderdeel van een veel wijder probleem van chemisatie van ons milieu.
"Het gifgebruik kan verder omlaag, groenten en fruit kunnen veel gezonder. 'Weet wat je eet' roept consumenten op om mee te doen aan onze e-mailactie om groenten en fruit zonder gifresten te eisen”, aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.
De 'Weet wat je eet'-organisaties publiceren sinds 2006 de Gifmeter, een jaarlijkse ranglijst voor supermarkten, productielanden en producten. De ranglijst is gebaseerd op de resultaten van landelijke risicogestuurde steekproeven van inspecteurs van de nVWA (de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) van het ministerie van EL&I. De nVWA voerde in 2010 het aantal steekproeven op naar 4277 (+35%) en trad voor het eerst op tegen nagenoeg alle overtreders.
Fotocredits: healthy anti-aging solutions
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib leuk dat je gereageerd heb..Het zal best wel waar zijn, dat die zout theorie ergens uitmond in...maar goed CTGB en nu ook de EU safety berekent nog steeds LD50 op deze manier voor toelatingen van..(ga ik gelukkig niet over) Technieken waren destijds niet zo dat men op de meter nauwkeurig kon spuiten en ja er zal best ook wel eens wat misgegaan zijn.. Landbouwluchtvaart is door de jaren heen veranderd tot een precisie applicatie techniek gebruik makend van o.a RTK-DGPS waardoor afsluiters nog sneller openen en sluiten bij perceelsgrenzen. Met de komst van IPM (Integrated Pest Management) heeft vliegtuigspuiten een enorme positie ingenomen in de wereld aangaande duurzame gewasbescherming en voedselzekerheid. We zijn hier nog lang niet in uitgestoeid! Vanuit het vliegtuig kunnen we nu d.m.v Airborne Crop Sensing gekoppeld aan Vari-rate techniek pleksgewijze bespuitingen verrichten zonder dat dit afbraak doet aan het gewas, het milieu en de volksgezondheid. Hierdoor is er een enorme besparing op chemische middelen mogelijk. Wat menigen ook nog niet weten is dat er ook in de landbouwluchtvaart inzet van biologische middelen mogelijk is..We doen dit o.a met BT, nematoden en steriele insecten.. Onze inzet is dan ook een Hybride duurzame gewasbescherming door middel van luchtvaarttoepassingen.
Beste Wouter..dank je wel voor je reactie..Voor dat ik mensen voor het hoofd stoot even wat achtergrond informatie..In 1999 en 2000 zijn er veldonderzoeken geweest aangaande de drift bij vliegtuigbespuitingen door middel van de splitboom techniek(Huijsmans et al., 2000)(Biddinghuizen) Hierbij kwam de drift op gemiddeld 1% bij een teeltvrije zone van 1,5 m. Vanwege een discussie over de vlieghoogte etc en rechtszaken is er door tunnelvisie geen verandering gekomen in de beleidsmatige aannames omtrent vliegtuigbespuitingen. De 14 meter spuitvrije zone voor vliegtuigbespuitingen bleef dus gehandhaafd. Met de komst van een comunitaire actie omtrent duurzaam omgaan met pesticiden (sustainable directive) richtlijn 2009/128EG zijn de lidstaten verplicht een verbod op te nemen aangaande het spuiten van pesticiden met een luchtvaarttuig met de mogelijkheid tot ontheffing..zie hier het art.
Derhalve dient het spuiten vanuit de lucht in het algemeen te worden verboden, met een mogelijkheid tot ontheffing wanneer daaraan duidelijke voordelen in de vorm van minder ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu zijn verbonden in vergelijking met andere spuitmethoden, of wanneer er geen haalbaar alternatief is, mits gebruik wordt gemaakt van de beste beschikbare technologie om de verwaaiing te verminderen.
De NL Overheid dacht mooi ..klaar met vliegtuigspuiten mag niet meer van Europa dus per 26-11-2011 verboden. Fout!!.. Een verbod moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bevindingen vooral als er gunstige economische, ecologische, sociologische en milieukundige aspecten aan vast zitten. Met het onderzoek wat gestart is in 2008 en nu afgerond in 2012 is duidelijk naar voren gekomen dat vliegtuigspuiten minder drift produceerd dan veldspuiten..(de moderne tractor) In alle gevallen blijft de drift bij vliegtuigspuiten onder de driftdepositie van die van de referentie dop (BCPC F/M) in de NL situatie (2%). Met de CP-01 spuitdop voor vliegtuigspuiten blijft de driftdepositie bij de splitboomtechniek onder de 1 % zoals gebruikt wordt in het Nederlandse toelatingsbeleid voor 50% drift reducerende veldspuittechnieken. Met “Smart Drop Technology”(SDT) worden drift deposities berekend van 0,002 % t.o.v. de praktijk vliegtuigbespuiting in Nederland. rapport ligt bij de Tweede kamer en wordt onderschreven door de expert/deskundige op het gebied van gewasbeschermingstechnieken verbonden aan het WUR te Wageningen. Nog geen linkje voor je..Binnenkort beschikbaar.. Thanks voor je aandacht..
Voor biologische landbouw heeft het vliegtuigspuiten veel betekent.
25 jaar terug was er amper professionele biologische landbouw. Gemeente Lelystad had een gebied ten noorden van de stad ter beschikking. Daaruit ontstond het gebied Bronsweg, met grootschalige (geen mega) bio. Het alternatief, gangbare landbouw zo dicht tegen de bebouwde kom werd afgekeurd wegens negatieve ervaringen met vliegtuigspuiten - burgers die per fiets of auto werden ondergespoten.
Gebied Bronsweg werd de kraamkamer voor bio-landbouw voor heel Nederland.
In de jaren '80 was vliegtuigspuiten voor o.a. aardappels de norm. De techniek is sindsdien sterk verbeterd, o.a. door bij sloten maar 1 helft van de spuitboom te benutten. De luchtcirculatie van de propellor zorgt dat de luchtstroom het gewas in (van de sloot af) wordt geblazen.
Heer Kardux stelt dat de drift minder is dan bij veldspuiten. Ik geloof hem. Maar nadeel blijft dat de afscheiding van wel of niet spuiten niet op de meter nauwkeurig is.
Interessant is dat hij stelt dat de meeste middelen minder giftig zijn dan keukenzout.
Ik heb het ook geleerd op school ooit. Er zijn tabellen met de LD50 van allerlei middelen. Dit is een maat voor de acute giftigheid.
Meer exact: de LethaleDosis50 i de dosis waarbij 50% van de proefdieren doodgaat bij eenmalige toediening. Voor keukenzout iets van 1 gram per kg gewicht. Bij een mens van 80 kg betekent het dat je doodgaat van 80 gram zout.
Voor de meeste bestrijdingsmiddelen is dit (veel) lager.
Toch is de bewering van Kardux flauwekul. Want de LD50 zegt alleen iets over acute giftigheid. Er zijn nog wel 10 andere vromen van giftigheid.
DDT is extreem niet-giftig, alleen treedt er extreme concentratie op (aan het eind van voedselketens)
Asbest is niet accuut giftig, maar kankerverwekkend [misschien niet eens oraal, maar wel via de longen]
Softenon is niet accuut giftig, maar het is teratogeen: misvormingen tijdens de zwangerschap.
DES-hormoon is niet giftig maar leidt tot kanker bij de volgende generatie (DES-dochters)
Agent Orange (2,4,5T het ontbladeringsmiddel in Vietnam) is niet heel giftig, alleen is er een onvermijdelijke bijmenging van dioxine).
Voorts is er de mogelijkheid van allergie, psychische klachten, etc. Dat zijn alleen nog maar de menselijke effecten.
Belangrijk voor vliegtuigspuiten is o.a. de effecten op waterorganismen (sloten). Enz.
Giftigheid is niet in 1 getal uit te drukken. Er is minstens een half A-4-tje voor nodig voor (een redelijke inschatting van) de giftige effecten.
Nog een belangrijk effect: van keukenzout kun je doodgaan als je teveel binnenkrijgt.* Maar van een tekort kun je ook overlijden, want het is een essentiële voedingsstof.
* Naast orale blootstelling is er nog de cutane blootstelling (op de huid). Hier is zout weinig giftig. Je kunt rustig met warm water in zeewater een bad nemen. Vergiftiging via de longen treedt wel op, maar dan door zuurstofgebrek (verdrinking).
@Kardux, een rapport van de WUR dat er nog niet is? Ik wacht op een linkje. Dan gaan we er inhoudelijk naar kijken. Ik weet niet of ik tegen vliegtuigen ben. Wat mij betreft is het best, mits de drift vergelijkbaar is met die van een moderne tractor.
Beste Dick, Deze was Doelbewust en trefzeker..Sugestieve opmerkingen geven zonder inhoud vragen om repliek...Echter beperk ik mij dan tot een Hello and Goodbye want ik verlaag mij niet tot het zelfde niveau.. Maar goed het heeft mijn aandacht nu en daarom een sportief antwoord.. Ik ben geen eend maar een vogel die goed weet waar hij het over heeft...Mijn coal is duurzame gewasbescherming door middel van Integrated Pest Management by Aerial Application conform Nederlandse driftwaarden. Sommige rapporten zijn niet voor iedereen toegankelijk(gezien de afronding in mei 2012 dus zeer zeker nog niet op internet beschikbaar) maar ik verzeker je dat deze ondersteunt wordt door het WUR te Wageningen. Niks pseudo dus!, en niks belangenorganisatie maar milieu en volksgezondheid...Ook heeft het de aandacht van de Politiek zowel NL als op Europees Niveau.. Gewasbescherming moet Professioneler en Transparanter daar maak ik mij sterk voor... Nog even over WC-Eend die is schadelijker voor het milieu dan de Fungiciden die wij met het vliegtuig spuiten ;-))) Serieuze reactie's krijgen altijd bericht terug dus geen oefenloos GeL*L ...