Op verzoek van NPO Radio 1 stelden taalexperts Baldwin van Gorp (hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement) en Sarah Gagelstein een lijst op met de sterkste 'framewoorden' van 2017. Dat zijn woorden die bedacht zijn "om een complex probleem kernachtig te verwoorden en te versimpelen,"aldus De Volkskrant. Ofwel: die het gesprek bij voorbaat al een bepaalde kleuring meegeven. Bovenaan de lijst: 'gifei'. Het woord ontstond deze zomer toen de fipronilaffaire losbarstte en heeft betrekking op de eieren waarin "minuscule restjes gif terecht zijn gekomen" van het verboden middel fipronil. Andere woorden op de lijst: asielplaag, voltooid leven, huppakeedokter en sleepwet.
radio1 - Gifei uitgeroepen tot sterktste framewoord van het jaar
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het woord 'fipronilei' is tweede geworden bij de verkiezing van het Woord van het Jaar, meldt De Telegraaf.
Het woord ’appongeluk’ is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2017. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen bij dit Dikke van Dale-initiatief.
Frank Eric, je bril van Hans Anders:
Foodlog: 'Het woord ontstond deze zomer toen de fipronilaffaire losbarstte en heeft betrekking op de eieren waarin "minuscule restjes gif terecht zijn gekomen" van het verboden middel fipronil.'
Volkskrant: 'Framewoorden worden bedacht om een complex probleem kernachtig te verwoorden en te versimpelen. Zo kan de discussie een bepaalde richting op gestuurd worden. Het woord gifei raakte in zwang door de fipronil-affaire in de pluimveehouderij. Fipronil werd in stallen gesproeid om bloedluis te bestrijden. Daardoor kwamen minuscule restjes gif in eieren terecht.'
#2. Ik las wat ik las; wat u schrijft daarna, zo staat het niet in het artikel. Laatst schreef je me, dat er verschillende visies zijn, en laat het nu net zo zijn, dat die bij Foodlog min of meer samen komen. Zodoende kleuren we wat af, en heb je daarvoor brilletjes nodig. En zo doen we onze bijdrages aan de discussie.
Ik heb ooit een film gezien, vrij lang geleden, waarin iemand een bril op had, en daarmee een mooie aangename wereld zag, maar ook steeds zag 'buy me, buy me'. Toen hij zijn bril afzette, zag hij een afschuwelijke, vervuilde wereld.
Zuiverheid, oprechtheid, bijdragen aan de discussie.
Frank Eric, brilletje halen: de redactie van FL schreef over wat de redactie van Volkskrant schreef. En schreef weer over wat de jury zei over. De jury kleurde dus. Dat deed de jury op basis van oordelen van toxicologen waarvan ze de autoriteit aannam.
En dan zijn we er eindelijk. Het oordeel is van de autoriteiten die niet kleuren, maar zeggen wat wetenschap op dit moment kan zeggen. De jury kleurde zeker niet maar gaf slechts een oordeel over de kracht van een beeld dat wordt overgedragen door een woord. Pure taalkunde, zou je kunnen zeggen.
En of de wetenschap kleurde? Daar kun je het over hebben.
Zuiver denken, Frank Eric, daar hecht ik aan.
volgens de Volkskrant is een framewoord een woord, dat bedacht is 'om een complex probleem kernachtig te verwoorden en te versimpelen'. Kan ik mee inkomen. Vervolgens schrijft de redactie: 'ofwel die het gesprek bij voorbaat al een bepaalde kleuring mee geeft.' Oké denk ik dan, dat is zo.
Vervolgens schrijft de redactie dat het woord 'betrekking had op de eieren, waarin minuscule restjes gif terecht zijn gekomen van het verboden middel fipronil'. Dan denk ik :wacht even. Zo simpel is het niet, het ging om een complex probleem. Die eieren met minuscule restjes gif zijn slechts een onderdeel van dat complexe probleem. De redactie 'kleurt' dan eveneens, door te stellen dat het alleen maar om die eieren met minuscule restjes gif ging.