Chocoladeproducenten kondigen het al tijden aan: chocola wordt duurder. Niet alleen omdat de vraag naar de zoete zaligheid wereldwijd snel groeit, maar ook omdat de teelt van de hoogwaardige grondstoffen (cacaobonen) met problemen kampt. Dat wordt dit jaar extra duidelijk. Ghana moest deze week melden dat het land zijn verkoopcontracten niet na kan komen, schrijft De Morgen.

'Gebrek aan pesticiden en slecht weer'

Regeringsbronnen schatten dat de oogst 2014-15 blijft steken op 700.000 ton. De prognose voor dit jaar was ruim 1 miljoen ton, nadat vorig jaar 900.000 ton cacaobonen was geoogst. De 'onverwachte daling van de productie' is volgens de cacaoboeren toe te schrijven aan 'een gebrek aan pesticiden en slecht weer'. Dat 'gebrek aan pesticiden' doet mogelijk de wenkbrauwen fronsen bij de lezer. Maar het is niet meer en niet minder dan een indicatie van de povere omstandigheden waaronder de cacaotelers hun werk doen, zoals Antonie Fountain hier vorig jaar al uitlegde. Er is in de cacaoteelt - voor de boeren - nauwelijks een droge boterham te verdienen. Geld voor productieverbetering en dus bestrijdingsmiddelen moet van buiten komen. Daarom is er bijna geen chocoladeproducent meer zonder trainings- of duurzaamheidsprogramma.

Prijsstijgingen
De mislukte oogst in Ghana gaat waarschijnlijk voor een aanzienlijk tekort aan bonen leiden voor chocoladeproducenten wereldwijd. Het valt te verwachten dat chocolade de komende tijd dan ook aanzienlijk duurder zal worden. Op de wereldmarkt stegen de prijzen voor cacaobonen de afgelopen twee weken al met ruim 5%.
Maar, zoals Fountain zei, dat is het probleem niet. "The biggest problem is that you and I are not paying a decent price for our chocolate. If we would - and if the farmer would get a good part of that increased price - this problem would solve itself quite quickly!"

Boeren geven de pijp aan Maarten omdat ze niets verdienen. Dat is een deel van het probleem. Schaarste zou dat kunnen oplossen, als we bereid zijn aanvoer belangrijker te vinden dan een lage prijs. Die laat boeren namelijk zeggen: 'zoek het zelf maar uit'.

Fotocredits: 'Cocoa', Michael
Dit artikel afdrukken