De GGD Zeeland heeft een cursus 'gezond en lekker eten voor weinig geld' opgezet voor minder kapitaalkrachtige consumenten. Dat meldt de Provinciale Zeeuwsche Courant. Donderdag 24 januari start de eerste bijeenkomst in het dorpshuis van Westkapelle.
Cursisten leren daar onder andere dat gepelde tomaten in blik ook gezond zijn. Zo'n blik kan volgens Esther van Klinken van de GGD een prima vervanger zijn voor duurdere groenten. 'Goed eten hoeft beslist niet duur te zijn. Je moet het echter wel weten te vinden.' De bewuste cursus wordt standaard gegeven aan mensen die een budgetteringscursus krijgen van de Kredietbank. Eerder meldden enkele voedingskundigen, waaronder Jaap Seidell, dat gezonde voeding juist onbetaalbaar zou zijn voor consumenten met een kleine portemonnee.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Witte kool, het antwoord voor al uw problemen. Lekker husselen door de tomaten uit blik, beetje peper, beetje zout en met het uitgspaarde geld kun je dan de tandartskosten betalen. Tandenpoetsen kan met een stukje uitgekouwd hout met zout, dat werkt net zo ontsmettend als die dure tandpasta. Als je dreadlocks neemt hoef je ook niet meer naar de kapper en het spaart je ook nog eens shampoo uit. De kleding die je draagt is over 10 jaar hypermodern en je hoeft er toch niet goed uit te zien als je een armoedzaaier bent. De theezakjes kunnen 3 keer gebruikt worden al smaakt het derde kopje dan wat waterig maar met een schepje suiker ekstra moet het te doen zijn. Douchen hoeft eigenlijk ook niet, kost alleen maar geld en zeep kun je alleen onder je armen gebruiken, zo spaar je ook geld uit en doe je er zeker 5 jaar mee. Daar betaal je dan de jus van om over je aardappeltjes heen te gieten voor een beetje ekstra smaak.
Ik neem aan dat dit soort bedenksels van mensen komen die zelf 2 keer per jaar op vakantie gaan en die hun overgebleven etensresten in de vullisbak gooien.
G E T R E A L
Dus... terug naar de Spinazieacademie?
Lizet,
Nee, het gaat niet gemakkelijk werken en dat is het grote probleem. Politici MAKEN ervan dat het een geldprobleem is, maar het is een cultuurprobleem. Ik heb een aantal kookboeken vol met tarditionele boeren/armeluiskost. Kind kan het maken en het kost nog altijd weinig. Met die kool kun je echt iets lekkers maken, maar dat hoef ik hier neit te vertellen.
Misschien wel een oplossing: meer minimalisme en geldbewustzijn in de kookvoorlichting op bv scholen. Wat kost een basale omelet nu helemaal?
Verplicht wittekool moeten eten omdat het goedkoop is zonder smakelijk snel recept voor mensen met weinig culinaire ervaring? Denk je dat dat gaat werken?
N.a.v. dit bericht ging ik eens met de ogen van een armoedzaaier kijken in de AH. Ik vond bv een verse witte kool voor € 0,99. Op de weegschaal ermee: 1,25 kilo dus goed voor een flink gezin. Jaap Seidell bedondert de zaak, iedereen weet dat je voor bijna niets nog steeds gezond kunt eten.
De aanverwante klacht is dat er in arme wijken in de VS alleen nog maar junkfood te krijgen is. Schande! Een belangrijk deel van de verklaring is echter dat er geen vraag is naar verse groente onder bankaardappels. Groentewinkels gaan failliet.
Kool schijnt de reden te zijn waarom Oosteuropeanen ondanks hun verder niet al te uitblinkende dieet toch best oud worden. En het groeit als kool en kost weinig.
Armelui in NL zijn niet arm, wel lui en weinig inventief. Misschien moeten er huis-aan-huis koolrecepten verspreidt worden. Een revival van eenvoudige-mensenkost.