De aandacht die Johan Weerkamp onlangs vroeg in zijn opniestuk Geestelijk welzijn van agrariërs wordt nauwelijks onderzocht, vindt weerklank.

De uitdaging wordt opgepakt door Jorien Kuijk. Zij is arts bij GGD IJsselland en doet onderzoek naar de psychosociale volksgezondheid. Samen met onderzoeker/epidemioloog Rilana Wessel (GGD) en hoogleraar sociale geneeskunde Anton Kunst (VUMC) is ze op zoek naar boeren met psychische klachten.

Al voor minister Schouten er eind vorig jaar aandacht voor vroeg in een Kamerbrief, werd in de media, ook op Foodlog, regelmatig geschreven over de psychische nood van boeren. Het hoeft niet altijd over zelfmoord te gaan. Zo schreef Paulien Hogenkamp het afgelopen jaar een tiental stukken over haar ervaringen als coach in de agrarische sector; zij laat zien dat heel verschillende thematieken een rol spelen in het boerenbestaan. Ook fruitteeltadviseur Wouter van Teefelen organiseerde op 29 mei jl. een dag over geestelijk boerenwelzijn.

De resultaten van het onderzoek van GGD IJsselland zullen worden verwerkt in een advies aan verschillende partijen, zoals de provincie en de gemeenten in Overijssel, schrijft Nieuwe Oogst.
Nieuwe Oogst - GGD zoekt boeren in psychische nood
Reageer
  • Deel
Druk af