Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het RuhrgebiedHij beschouwt de intensieve veehouderij in dichtbevolkt gebied als een fors gevaar voor de volksgezondheid. De helft van de mensen in steden worden volgens Van der Sande, ziek van het fijnstof dat uit de intensieve veehouderij komt. We lopen een veel grotere kans op het uitbreken van epidemieën van door dieren op mensen overgedragen ziekten dan we als samenleving kunnen vaststellen.
Het traject van interne informatievoorziening binnen het bestuurlijk apparaat faalt. De materie is óf te complex geworden óf onderworpen geraakt aan andere belangen. Ministeries en politiek werden tijdens de Q-koorts epidemie verkeerd voorgelicht. Daardoor modderden zij aanvankelijk aan met antwoorden die ontoereikend waren en de ernst van de problemen negeerden.
Een verhelderend interview dat de begripsmatige basis legt voor het beoordelen van een binnenkort te verwachten rapport (waarvan de publicatie is uitgesteld) over de gevolgen van fijnstof van onder meer de dierhouderij voor de sterfte van mensen in steden.
Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het Ruhrgebied.
Update (12:00h): de NOS besteedt vanavond aandacht aan fijnstof (en het opgehouden rapport) in Nieuwsuur. De uitzending staat - bij hoge uitzondering - nu al online (klik op de link). In de uitzending is IRAS-professor Dick Heederik te horen die nadrukkelijk aangeeft dat de Brabantse veehouderij aanvullende regelgeving nodig heeft. Ook is Jos van de Sande in de uitzending te horen. De ministeries van I&M, VWS en EZ hebben nog geen goedkeuring voor de vrijgave van het rapport gegeven. Mogelijk zullen IRAS, Nivel en RIVM dat aan het einde van de dag toch openbaar maken, zonder dat het rapport met een zgn. Kamerbrief eerst aan de politiek is aangeboden.
Via twitter is het symposium dat op dit moment wordt gehouden over het opgehouden #VGO-rapport te volgen en is een groot aantal van de bevindingen alvast te zien via presentatieslides.
Update (15.00h): het VGO-rapport is inmiddels te downloaden via de site van het RIVM.
Update (17:00h): reactie per tweet van Jos van de Sande op het VGO-onderzoek:
Mijn probleem t.a.v. risico zoönosen is in ieder geval niet opgelost door uitkomsten #VGO. Zie daarvoor interview: https://t.co/N5kVhpQ1MJ
— Jos van de Sande (@josvandesande) July 7, 2016
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
A.s maandagavond wordt eea gepresenteerd in Baexem door GGD en RIVM, het bericht hierover wordt wel angstvallig door iedereen stilgehouden en is zeer slecht gecommuniceerd met eventueel betrokkenen...
Het gaat niet alleen om het fijnstofrisico, maar ook om al die "kerncentrales" in Brabant:
al die stallen - tikkende tijdbommen - dicht bij mensen.
Zoals Jos waarschuwt: er is bijvoorbeeld slechts één kleine mutatie nodig om een
- dankzij het nóg grotere aantal geiten - nóg grotere Q-koortsramp te veroorzaken:
"Onbewezen", maar waarschijnlijk hazard X grote population at risk = niet gering risico.
De Spaanse griep kostte meer doden dan de hele eerste wereldoorlog.
Daar zijn slechts luttele mutaties in de huidige vogelpestvirussen voor nodig.
Varkens dicht bij kippen zijn daar stille broedstoven voor.
Nog steeds wordt na die meer dan 70 Q-koortsdoden het voorzorgsprincipe niet toegepast.
Niet een kwestie van niet weten, maar van ordinaire belangenstrijd, zoals we dat ook al jaren zien i.c. antibioticaresistentie. En men blijft hardleers: er worden nu, in plaats van diertallen te reduceren, middels georganiseerde fosfaatchaos weer honderden niet ongevaarlijke, onrendabele, gesubsidieerde strontfabrieken doorgedramd voor kansloze export.
Kerncentrales hebben een berekend rampenrisico van 1 op de miljoen. Zoals je weet,
is er van die honderden die er staan, zo ongeveer elke 10 jaar wel eentje de lucht ingegaan.
Grappig dat je dat noemt: die analogie werd 5 jaar terug gemaakt in de docu
"het Systeem".
Dat is juist, Dick. Fijnstof is een andere problematiek dan bacteriologische besmetting. De onderwerpen zijn echter met elkaar verbonden vanuit de manier waarop ze wetenschappelijk bekeken moeten worden en hoe het voorzorgsprincipe al dan niet gehanteerd zou moeten worden.
#1 Elly, dat zijn bijeenkomsten waar niet het rapport wordt gepubliceerd. Dat is al een tijdje gereed - heb ik begrepen uit betrouwbare bron - maar ligt nog steeds nu bij de ministeries van EZ, VWS en I&M ter goedkeuring voor publicatie. Die goedkeuring loopt nu beetje uit de pas met de mondelinge toelichting van het rapport in de gebieden waar het onderzoek is gedaan.
Onderwijl twit Caroline vd Plas een cartoon met een commentaar dat aangeeft wat voor situaties daar door ontstaan.
Blijkbaar zijn de conclusies zo pijnlijk, dat er nog de nodige spindoctors overheen moeten...
Welke parlementariër is zo gis om even te gaan WOB-ben?
Een vrij merkwaardige, maar misschien wel typerende reactie van deze lobbydame vdPlas: de hagelschade als afleidingsmanoevre voor vogelvrije omwonenden van intensieve veehouderij die weer in de Calimero-slachtofferrol duikt. Boeren hebben juist vrij spel.
Een regelrechte gotspe: het zijn de omwonenden, die niet beschermd, en niet eens gewaarschuwd werden tijdens de Q-koortsepidemie, en bij duizenden ziek werden.