Verhalen van 30 juni rondom Corona vind je in Coronaspeurders: weinig te doen en weinig succesvol.

In de Ondertussen van dinsdag 30 juni vallen mij deze berichten op:

- de Gezondheidsraad adviseert de landbouw in afwachting van verder onderzoek te ‘streven naar een zo laag mogelijke blootstelling aan chemische gewasbeschermingsmiddelen', in verband met de gezondheid van omwonenden (de Volkskrant). Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit, is kritisch: “de Gezondheidsraad maakt de bekende fout door het effect van hoge concentraties uit onderzoeken en labstudies lineair door te trekken naar de extreem lage concentraties in de praktijk.” Ook zouden onderzoeken naar het bepalen van de risico`s van gewasbeschermingsmiddelen te algemeen zijn. Het precieze (negatieve) effect van specifieke middelen of de actieve stoffen in deze middelen is daardoor onduidelijk. De vraag blijft welk effect een combinatie aan gewasbeschermingsmiddelen heeft op de gezondheid van mensen. Liefhebbers van de agrarische sector reageren kritisch.



- eerst werd gedacht dat trekvogels alleen hun biologische klok hadden om hun vertrekdatum naar het zuiden te plannen. Nu blijkt dat de weersomstandigheden ook meespelen (Volkskrant), niet alleen in het broedgebied maar ook in de gebieden waar de vogels een tussenstop maken of in de winter verblijven. Soorten als de grasmus en de gekraagde roodstaart kunnen zich dus aanpassen aan het veranderende klimaat. Een opsteker, ze sterven niet per se uit door klimaatverandering. Naast de biologische klok spelen dus meer factoren een rol. Welke dat verder zijn, is nog niet bekend.

- de jaarlijkse promotie van ganzenvlees helpt het ganzenoverschot in Nederland te verlagen (RTL). Ganzen zijn een probleem omdat ze jaarlijks circa €2,5 miljoen schade toebrengen aan de akkers van boeren. Ook poepen ze alles onder. Volgens Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland “waren er tijdens de laatste telling in 2018 ongeveer 570.000 ganzen, waarvan 70.000 in Gelderland. Dit aantal moet worden teruggebracht naar ongeveer 30.000.” Dat kan door de vraag naar ganzenvlees te verhogen. Alleen op die voorwaarde willen jagers meer aanbod genereren, en dat gebeurt dan ook ieder jaar opnieuw. Tip: ganzenvlees is mager, bak het daarom zacht zodat het lekker mals blijft.

De Franse president Macron wil €15 miljard investeren in een groenere economie voor Frankrijk (Het Financieele Dagblad). Dat doet hij op aangeven van een groep van 150 speciaal gekozen burgers van wie hij nagenoeg alle voorstellen overnam (behalve de verlaging van de maximumsnelheid tot 110). Om sneller te kunnen schakelen op het gebied van klimaat- en milieuvriendelijke beleidsvorming, kondigt Macron daarnaast aan een referendum te willen organiseren over een herziening van de grondwet met klimaatdoelstellingen. Grote winnaar in de Franse gemeenteraadsverkiezingen waren afgelopen weekend de Groenen (Europe Écologie Les Verts - EELV). Zij willen dat Macron ook milieubescherming prioriteit geeft en vinden dat Macron tot op heden heeft verzaakt op dat punt.


Macron is tegen 110 rijden omdat het mensen op het platteland te veel zou isoleren

Nederland is de afgelopen 100 jaar warmer geworden. Volgens statistieken van Weerplaza is de gemiddelde temperatuur met 2 graden toegenomen in alle seizoenen (Algemeen Dagblad). Daarnaast wordt het weer extremer. Met bijvoorbeeld snel opeenvolgende droge en natte periodes in de zomer. Als we zo doorgaan, heeft Nederland aan het einde van deze eeuw een mediterraan klimaat, voorspelt Weerplaza.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken