In België adviseert de Hoge Gezondheidsraad voortaan niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren. Méér verhoogt het risico op colorectale (dikke darm) kanker. Onder rood vlees wordt verstaan: rund, varken, schaap of lam, maar ook met rood vlees bereide vleeswaren.

"De HGR raadt aan om slechts af en toe rood vlees te eten, hetzij vers of in de vorm van bereid gehakt, en met rood vlees bereide charcuterie zoveel mogelijk te vermijden", schrijft De Morgen. Momenteel eten de Belgen gemiddeld 640 gram rood vlees per week. De Gezondheidsraad geeft ook advies over de bereiding van het vlees: "Bij het bakken van rood vlees wordt aangeraden specerijen en aromatische kruiden te gebruiken die van nature antioxidanten bevatten, zoals look of rozemarijn. Voorts kan men het vlees beter niet te veel bruinen en de donkerbruine of zwarte delen op het bord laten liggen."

Ook de voedingsindustrie kan een steentje bijdragen, vindt de Voedingsraad: "Zo snel mogelijk alternatieven vinden en toepassen voor het aanwenden van nitrieten/nitraten als bewaarmiddelen in met rood vlees bereide charcuterie."
Dit artikel afdrukken