MVO prijst het feit dat de aanbevelingen voornamelijk zijn opgesteld in termen van voedingsmiddelen in plaats van ingrediënten. "Consumenten", zegt MVO, "eten immers geen ingrediënten maar voedingsmiddelen. Dit betekent in de praktijk dat er geen richtlijn geformuleerd is voor de inname van totaal vet." De Gezondheidsraad zegt slechts dat boter, harde margarine en bak- en braadvetten vervangen moeten worden door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
De adviezen van de Gezondheidsraad zijn belangrijk ook voor onze industrie en vormen een goed tegenwicht tegen alle ongefundeerde meningen over voeding van zogenoemde ‘kruidenvrouwtjes’.MVO signaleert niet dat MVO voor noten juist wel een precies aantal aanbevolen grammen (15) aanbeveelt. Ook zegt de Raad dat we dagelijks drie koppen thee moeten drinken.
Kritiek
MVO heeft kritiek op de traagheid waarmee de nieuwe Richtlijnen tot stand zijn gekomen. "De nieuwe richtlijnen hebben te lang op zich laten wachten", zegt de organisatie. Zij bepleit "om minimaal elke vijf jaar de richtlijnen te herzien zodat nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen worden meegenomen." Die vindt MVO van belang om niet voortdurend discussies te hoeven voeren over dwarse, maar niet officiële inzichten op het gebied van gezondheid en voeding. MVO schrijft: "De adviezen van de Gezondheidsraad zijn belangrijk ook voor onze industrie en vormen een goed tegenwicht tegen alle ongefundeerde meningen over voeding van zogenoemde ‘kruidenvrouwtjes’."
Nog vertaling nodig van boodschappenlijstje
Ook al zijn de adviezen van de Gezondheidsraad geformuleerd in de vorm van producten die mensen op hun boodschappenlijstje schrijven, MVO vindt dat er "nu een belangrijke taak ligt voor de overheid en het Voedingscentrum om de richtlijnen uit te leggen aan de consumenten. De organisatie geeft aan nu te verwachten dat vetten en oliën "een plek in de nieuwe Schijf van Vijf krijgen."
Zuivel blijft, boter valt
De Nederlandse Zuivelorganisatie NZO) reageerde gisteren eveneens verheugd. NZO schrijft in een persbericht: "De Gezondheidsraad heeft in de vandaag uitgebrachte ‘Richtlijnen gezonde voeding 2015’ de vooraanstaande positie van zuivel bevestigd. Zuivelproducten (melk, yoghurt en kaas) zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze leveren waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. De Gezondheidsraad geeft dan ook het advies de zuivelconsumptie op peil te houden. “Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt”, luidt het advies.
De aanbeveling om echte boter te vervangen zal weinig winst opleveren voor de volksgezondheid omdat de consumptie gering is."
Indirect geeft de organisatie die de Nederlandse zuivelbelangen verdedigt daarmee aan ook de functie van de Gezondheidsraad als tegenwicht tegen alternatieve visies op voeding te onderschrijven. Zuivel ligt daarin immers onder vuur, onder meer omdat het voedsel voor jonge en dus niet voor volwassen dieren en mensen zou zijn. Het feit dat de Gezondheidsraad boter - ondanks massieve acceptatie in de serieuze publieksmedia van de gedachte dat boter gezond is - blijft afwijzen als ongezond neemt de zuivelorganisatie in ons margarineland op de koop toe. De verkopen zijn slechts beperkt in ons land.
Fotocredits: Fat-collection, Adam Engelhart
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We leven in een tijd waarin veel mensen denken dat alles wat we doen met voeding en geneeskundige zorg wetenschappelijk bewezen moet zijn.
De "kruidenvrouwtjes" hielden in het verleden een zeer waardevolle website bij over de kennis die uit ervaring bij elkaar werd geschraapt en op deze website werd geplaatst. Vanaf 2011 mocht dat niet meer. Het werd als kwakzalverij beschouwd.
In 1600 waren er al Nederlandse kapiteins die in hun zeiltocht naar Java Madagaskar aandeden en hun ervaring was dat indien ze daar enkele dagen verbleven en de matrozen weer eens extra goed gevoed werden, de kans op het krijgen van scheurbuik zeer klein was. Dit werd opgemerkt door een jonge Engelse scheepsarts. Hij nodigde de Engelse regering uit om het meenemen van voldoende citroenen te verplichten. De Engelse regering vroeg advies aan prof. Boerhave en zijn antwoord was: Men moet niet denken dat een ernstige ziekte als scheurbuik kan worden voorkomen door het gebruik van een paar citroenen. Niet wetenschappelijk bewezen. Dit soort gevallen hebben zich daarna nog verschillende keren voorgedaan, bv Semmelweis in Wenen.
En we hebben zelf onze huisarts in Tuitjenhorn gehad.
Feit is dat het Mediterrane dieet vol zit met het gebruik van kruiden en tot de gezondste diëten wordt beshouwd. En dit alles op basis van ervaring.
Wetenschappelijke bewijzen waren niet echt nodig.
Men dient voor deze kruidenvrouwtjes meer respect te hebben!!
Nee Hendrik, daar vinden GR-en niets van. Dat behoort nl. niet tot hun opdracht in deze materie. Net als jij ben ik zeer voor integraal denken, maar dit gaat heel simpel over wat ik in #10 al aan Thijmen schreef.
Ik dacht dat ik heel dicht bij die Gezondheidsraad zou zitten met deze bijdrage, alleen hebben ze het er niet over. Maar met die nutriënten opeenhoping in dit land lijkt de noodzaak ook heel ver weg. Dat stelen bijvoorbeeld van Oekraïne, ik roep maar wat. Vinden ze daar iets van?
Hendrik, helemaal eens. En zoals Cusanus de wereld in de 15e eeuw al leerde: alles, maar dan ook alles hangt met alles en echt alles samen.
Zullen we dan nu bij de Gezondheidsraad blijven?
"Mogen we hier alstublieft verlost blijven van de zoveelste discussie over gezonde bodems?!?! Dat is off topic." Niet helemaal Dick, niet helemaal. Mario heeft in een andere lijn volkomen gelijk: "De mineralen en sporenelementen die uit de bodem gehaald worden door landbouw worden bij lange na niet allemaal weer aangevuld door kunstmest." Ook bij substraat teel met jouw fantastische groenten zie je dit terug. Onderzoeksresultaten die dit bevestigen zijn er voldoende. En die problematiek geldt voor alle vormen van modern landbouwen ook al lijkt Bert te suggereren dat dit voor zijn liefje niet het geval is. En of dit gezondheidsproblemen geeft. In grote delen van Afrika bijvoorbeeld is dit fenomeen een nog groter probleem dan echte honger. Waar ik echt "ziek" van wordt is het geneuzel dat bio hier aan kan ontsnappen. Volstrekte onzin.