1. we bar weinig weten van gezond eten en vetbuik en er genoeg aanwijzingen zijn dat wat we er van denken te weten op dit moment nogal in beweging is
2. producten niet ongezond zijn - behalve als ze bijv. arseen bevatten - maar eetpatronen
Op het eerste terrein kwam afgelopen week belangrijk nieuws. Een groot Engels onderzoek ((3000 proefpersonen) laat zien dat een vetbuikgen mogelijk beter verklaard waarom kinderen dik worden dan schoolmenu's die lijken op het aanbod van een snackbar. Dat gen waarschuwt ons niet als we wel genoeg hebben gehad. De ongelukkige bezitters ervan zich daarom letterlijk het ongans. Dat 'greedy gene' zou dus wel eens gewoon 'in' je kunnen zitten.
Is dat dan de verklaring voor vetbuik? Kan de koolhydratentheorie ook weer aan de kant? Die begint immers net de krakende vettheorie + 2e wet van de eetthermodynamica (als je maar beweegt, kom je niet aan) te vervangen omdat we inmiddels beginnen in te zien dat ons lichaam zich onder invloed van koolhydraten lijkt te ontpoppen
Natuurlijk kan dat niet. Gezondheid en vetbuik zijn afhankelijk van allemaal puzzelstukjes die we beginnen te ontdekken. Aan het maken van de puzzel, het grote patroon hoe al die stukjes bij elkaar passen, zijn we nog lang niet begonnen. Aan de wetgeving wel. Ver voor de muziek uit, met mogelijk zinloze en zelfs kwalijke effecten.
Vraag: hoe komt het dat politiek en journalistiek zich daar helemaal niet druk om maken?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, eenheden kunnen benoemen is 1 ding. Weten wat je met die eenheden moet een ander. Waar is de causaliteit in jouw kennis of die van Kok tussen de KCal en de obesitas van je buurjongen? Op die niet bestaande causaliteit worden wetten, logo's en verzekeringspremies gebaseerd.
Niets weten en de verbazing over wat het geval is, zijn vlgs een andere Griek het begin van wetenschap. Iets niet weten maar doen of je het wel weet is in die context heel wat anders: bedrog en kwakzalverij.
En dan nog ff voor de duidelijkheid: we weten niets zekerder dan een voedingswetenschapper. Over de vraag hoeveel we dan wel weten kunnen we lang filosoferen. Dit ging gewoon om HARDE kennis.
kennelijk is er weinig hards te zeggen
KCal'en zijn hard, om er 1 uit te pakken. Dikke mensen worden gemiddeld minder oud en ze kunnen vaak hun leven verlengen door minder zakken chips leeg te eten. Het is populair om te zeggen dat we niets weten. Is Socrates daar niet mee begonnen? Maar het is een overdrijving.
Nou ja, dat is wel heel filosofisch ;-)
Sandor, wat weten wij meer dan de politici of de pleiters voor 1 label? Niets. We - ik probeer het in ieder geval - hanteren alleen een wat ruimer denkraam zodat we nog eens gezond twijfelen voor we mensen met de verkeerde maatregelen opzadelen.