Volgend op de EFSA besluitvorming, die slechts 222 van de 2700 ingediende gezondheidsclaims honoreerde, is Europese wetgeving van kracht geworden. Die stelt dat de producten met de afgekeurde claims nog zes maanden verkocht mogen worden. Daarna is het strafbaar om ze nog aan te bieden. Voor fabrikanten is het niet makkelijk om in die korte tijd hun voorraden uit te verkopen en nieuwe verpakkingen te ontwikkelen. Dat zou kunnen leiden tot grootscheepse weggooi-acties.

Brancheorganisaties waarschuwden al een poosje tegen deze dreigende donderwolk, maar nu pas nemen fabrikanten de gevolgen serieus. Volgens het FD staan ze in drommen op de stoep bij leveranciers die producten leveren met medische claims in plaats van voedingsclaims. Daarmee hopen ze hun zelfzorgproducten alsnog te kunnen redden.

Branchevereniging NPN voor voedingssupplementen voorziet dat de overgang naar het nieuwe regime niet zonder slag of stoot zal gaan. Nu pas realiseren fabrikanten zich wat de consequenties zijn van het verbieden van gezondheidsclaims op producten met een houdbaarheid van drie jaar. Tevens kampen ze met de vraag wat ze nog wel op het etiket mogen zetten en hoe de retail met de huidige voorraden om zal gaan: kan en mag er omgestickerd worden of moet alles de vuilnisbak in?

Om de consument voor te lichten, heeft de NPN de website Kiesvoorietsextra.nl gemaakt. Daar is informatie te vinden over de werking van ingrediënten als omega 3-vetzuren, echinacea of antioxidanten. Van de EFSA mag u mag nog wel zelf uitmaken of die producten bijdragen aan uw gezondheid.

Fotocredits: Clean Wal-Mart
Dit artikel afdrukken