Uiterst persoonlijke gegevens als gewicht, hartritme en menstruatiecycli blijken door apps ongevraagd gedeeld te worden met Facebook.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van The Wall Street Journal (WSJ), schrijft Knack Datanews.

Van de 70 onderzochte apps bleken 11 apps, voornamelijk fitness- en gezondheidsapps, privacygevoelige data ongevraagd door te sturen naar Facebook. Daarbij hoefde de gebruiker niet ingelogd te zijn of zelfs maar een Facebook-account te hebben. Zo weet Facebook door de app Flo bijvoorbeeld wanneer vrouwen de intentie hebben om zwanger te worden. Instant Heart Rate: HR Monitor blijkt de hartslag van gebruikers enkele seconden na registratie in de iOS-app door te geven aan Facebook.

Officieel ligt de 'fout' bij de apps die de gegevens doorspelen zonder dat gebruikers dat weten of kunnen stoppen. De gebruiksvoorwaarden van Facebook verbieden het delen van financiële, gezondheids- of andere gevoelige informatie. Aan de andere kant biedt Facebook app-ontwikkelaars wel een analyse-tool om de gebruikersstatistieken bij te kunnen houden.

Facebook gaat de betrapte apps op hun praktijken aanspreken. "We eisen van app-ontwikkelaars dat ze hun gebruikers duidelijk maken welke informatie ze met ons delen", aldus een Facebook-woordvoerder in de Amerikaanse zakenkrant.

Knack Datanews - Gezondheidsapps spelen persoonlijke gegevens door naar Facebook
Reageer
  • Deel
Druk af