Een toenemend - voor supermarkten relevant - maatschappelijk probleem is obesitas (overgewicht). Momenteel kampt 40 tot 45% van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Bij kinderen gaat het om 12,5%. Waarschijnlijk zullen deze percentages in de toekomst toenemen. Uit onderzoek van GfK blijkt dat mensen met overgewicht vaak impulsief zijn, gevoeliger voor informatie en makkelijker te beïnvloeden. Ze ervaren vaker financiële beperkingen en nemen vaker deel aan spaarprogramma`s.
Verder zijn mensen met overgewicht niet meer of minder winkeltrouw en ook niet afwijkend innovatief in hun winkelgedrag. Albert Heijn trekt relatief meer klanten zonder overgewicht. Jumbo, Lidl en Dirk van den Broek/Bas vd Heijden trekken relatief veel mensen met overgewicht. Bij Super de Boer winkelen relatief meer oudere mensen met overgewicht.
Plus trekt relatief meer jongere mensen met overgewicht.
bron: foodmagazine
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marcel, aiaiai. En je had natuurlijk nog geen Frans gehad. Pinard is voor een Fransman nl. een merk om vooral nooit op wijn te zetten. Du pinard =
- (op z'n best) een slobbertje
- (meer courant, ' c' est du pinard!' ): bocht
Ze waren dus eerlijk ;-)
Dick,
Ik denk eerlijk gezegd dat niemand anders het zou kunnen hebben gedaan. Om de toch wat conservatieve Nederlandse consument aan iets nieuws te krijgen moet je een bepaalde positie in de Nederlandse samenleving hebben, en ik denk dat de positie van AH vrij uniek is. Ik weet nauwelijks hoe ik het onder woorden moet brengen : een quasi -monopolie winkelgewijs, maar vooral een invloed en vertrouwenspositie waar ik geen parallel voor kan vinden. (In Belgie is Delhaize daarbij vergeleken klein bier) Hier zou iemand op moeten / kunnen promoveren.
En nu herinner je me aan mijn eerste fles wijn - eh karton wijn, waarschijnlijk, want werd Pinard niet in kartons verkocht ? Ik was 12 en had (de oudpapierprijs was nog gunstig in die tijd) met een vriendje oude kranten opgehaald en voldoende geld gespaard om....
Leeftijdscontrole op alcoholaankopen gebeurde blijkbaar nog niet. Het beviel voor geen centimeter - en zeker onze ouders niet toen ze er achter kwamen - en ik heb een jaar of 5 lang geen wijn meer gedronken.
tot zover de bijdrage van AH aan mijn wijnconsumptie...
Een ieder is mij lief die exotica aanbiedt. Helaas is dat niet meer AH, waar ik zelfs bij de XL-vestiging in Vlissingen geen exotica meer kon ontdekken, of men moet er paprika onder verstaan. Was het eerst de Konmar, nu is het de Jumbo die de exotica-leverancier no. 1 in supermarktland lijkt te zijn. In Zeist o.a. cassave, ocra, Madam Jeanette in alle kleuren en sopropo tegengekomen. En je struikelt daar natuurlijk over de kouseband (ze zijn ook zo lang....). Wijn heeft AH inderdaad nog steeds in overvloed. Nou ja, voor een Hollandse supermarkt dan. Want vergeleken met de Belgen (o.a. Delhaize) en de Fransen (o.a. LeClerc) komen we er maar bekaaid van af. Maar des te meer plezier hebben we dan tijdens onze vakanties, toch?
Marcel: " Ik heb de indruk dan grootgrutter AH en diens 'Allerhande' meer bijgedragen heeft tot de acceptatie van exotica in de Nederlandse keuken als hier op dit log misschien lief is ....
Op dit blog is alles wat beargumenteerbaar ons lief. Ik voeg er graag nog 1 toe aan de bijdrage van AH aan ' Nederland culinair' : de grootgrutter uit Zaandam is de grote aanstichter geweest voor het wijndrinken in Nederland. Zonder enige twijfel (hoewel anders iemand anders het had gedaan).
Eric,
Eind jaren 50 was ik nog in embryonale toestand. In de jaren '60 bezochten mijn ouders (en ondergetekende) wekelijks de markt op de Herman Costerstraat in Den Haag - een van de grootse van Nederland. Er was behoorlijk wat exotica te koop, maar die werd (bijna) alleen door buitenlanders and oud-Indiers gekocht. Moeder van Dijk - in alle opzichten een traditionele Nederlandse huisvrouw - deed daar niet aan mee; maar vader wilde nog wel eens experimenteren.
Het moge raar klinken, maar ik heb de indruk dan grootgrutter AH en diens 'Allerhande' meer bijgedragen heeft tot de acceptatie van exotica in de Nederlandse keuken als hier op dit log misschien lief is....