Steeds opnieuw laait de controverse rondom de gezondheidseffecten van GMO-gewassen op. Vorig jaar was het de Franse onderzoeker Séralini die de wereld liet schrikken met zijn muizen barstensvol tumoren. Zijn onderzoek werd vrij snel aan de kant geschoven op methodologische gronden en kreeg ook van de EFSA een dikke onvoldoende.

Nu zijn het een Australische universiteit, dierenartsen en een boer die een zorgvuldig opgezette proef hebben uitgevoerd in Amerika. Twee even grote groepen 'normale' biggen kregen ofwel voer waarin GMO-mais en -soja zat, of juist normaal voer. De biggen groeiden verder onder dezelfde omstandigheden op. Na een kleine zes maanden gingen ze naar het slachthuis, waar dierenartsen de zojuist geslachte varkens onderzochten zonder te weten tot welke groep ze behoorden.

De resultaten, gepubliceerd in the Journal of Organic Systems waren opvallend: 32 procent van de GMO-gevoerde varkens bleek een zware maagonsteking te hebben, tegen 12 procent van de normale eters. Bij de GM-gevoerde zeugen bleek de baarmoeder 25 procent zwaarder dan bij de normaal gevoerde zeugen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek.

Wat kan de link zijn tussen het GMO-voer dat varkens eten en de kwalen waar zij aan lijden - en die in varkenshouderijen tot ziekte, voortplantings- en gedragsproblemen leiden? In Reuters: "Een aantal critici stelt al jaren dat de DNA veranderingen van transgene planten zorgen voor nieuwe eiwittypen die voor spijsverteringsproblemen zorgen bij dieren en mogelijk bij mensen." Wij eten de dieren maar lijken voor wat betreft ons spijsverteringssysteem veel op varkens. Dat zegt onderzoeksleider dr Judy Carman op Duurzaamnieuws.nl. "Dus we moeten onderzoeken of ook mensen spijsverteringsproblemen krijgen na het eten van ggo-gewassen". En dan natuurlijk niet als geïsoleerde gewassen, maar net als in deze studie, in een situatie die de werkelijkheid dicht benadert, met een mengsel van GMO-gewassen. Ook mensenmaaltijden bestaan niet uit maar één component.

CropLife International (de internationale federatie van de grote biotechnologische bedrijven) stelt dat er inmiddels al meer dan 150 wetenschappelijke studies zijn verschenen waarin geen enkel wetenschappelijk bewijs is gevonden voor enige schadelijke impact van GMO-gewassen op de beesten die het eten. We mogen dus weer helemaal zelf een oordeel vormen.
Daar sta je dan als domme consument.

Fotocredits: 'they are serious about their pigs', uitsnede, Magalie L'Abbé
Dit artikel afdrukken