De cijfers die Seidell noemt in een interview met HP/De Tijd, komen in grote lijnen overeen met wat bekend is uit onderzoeken van het CBS (2010) en de GGD. Mirjam Remie zocht dat uit voor de rubriek ncr.checkt.

Het GGD-onderzoek naar gezondheidsverschillen in Amsterdam wijst uit dat de contrasten tussen de stadsdelen Nieuw-West en Zuid erg groot zijn. Inwoners van Nieuw-West voelen zich bijvoorbeeld ongezonder en hebben het vaakst lichamelijke aandoeningen. Seidells uitspraak dat de grootste verschillen al bij twee aangrenzende straten zichtbaar zijn, valt niet tot op de letter te controleren, maar is 'grotendeels waar'.

Verschillende onderzoeken tonen systematische verschillen aan in gezondheid en sterfte tussen mensen met een lage en hoge sociaaleconomische status. Sommige onderzoeken bepalen die status op basis van inkomen, andere (de meeste) op basis van opleiding en in een enkel geval op basis van beroepssoort. Stelselmatig blijkt dat mensen uit de ‘lage categorieën’ een lagere levensverwachting hebben en minder jaren in gezondheid doorbrengen.

Fotocredits: 'Heineken please Amsterdam', Jim Nix
Dit artikel afdrukken