Voedselproducenten, koks, politici, artsen, ze waren allen aanwezig, op uitnodiging van initiatiefnemers Rob Baan (Koppert Cress), Arne Weverling (Gemeente Westland), Mart Valstar (Best Fresh Group), Maurice Wubben (Str3tch) en Janke van der Zaag (Phoenix Interactive Partners bv). De aanleiding om dit debat te starten ontstond afgelopen zomer, zo vertelde Rob Baan.
Bovenkleding uit
Rob Baan en Ruud Koornstra waren toen beiden aanwezig bij een bijeenkomst van CEO’s in de levensmiddelenindustrie, waar Wubbo Ockels een inleiding hield over ziek zijn en gezond eten. Ockels heeft al een aantal jaren kanker en wijzigde onder andere zijn voedingspatroon drastisch, ter ondersteuning van zijn behandeling. “Jullie hebben mij ziek gemaakt”* (klik naar wat Ockels hieronder zelf over zijn citaat zegt), wees hij met een vinger naar de multinationals die groot zijn geworden in gemaksvoeding, boordevol suikers en koolhydraten.
Baan liet in alle discretie het filmpje zien van een kwetsbare, maar strijdbare Ockels, die zich ontdeed van bovenkleding en in trance bewoog op muziek van Dire Straits. Dit had zoveel impact op de toehoorders dat zij allen hun bovenkleding uit trokken en hun schaamte lieten varen.
Nog steeds geen Foodrevolution
“Indrukwekkend”, aldus Baan. En dat is zeker waar. Zelfs het terug zien van deze beelden van Ockels –niet die van de CEO’s – wekte emotie bij velen. Ook bij mij. Het maakte duidelijk waarom Rob Baan zo bevlogen is om ziekte en gezondheid aan voeding te koppelen, ook al voelt hij zich soms een roepende in de woestijn. ‘Waarom komt die foodrevolution niet op gang”, vraagt hij zich af.
De vierhonderd aanwezigen waren het overwegend met hem eens. Maar waar waren die minstens 200 tuinders die dagelijks gezonde voeding onder hun vingers laten groeien? Beseffen zij wel voldoende dat zij een belangrijke sleutel tot gezondheid in handen hebben en daarmee iets moeten doen? Ze hadden wellicht een excuus, want deze bijeenkomst viel precies in een tijd dat ze het druk hebben met oude gewassen ruimen, kassen schoon maken en nieuwe planten in huis halen. En misschien liet de publiciteit rond dit evenement wat te wensen over. Maar toch, wie oprecht geïnteresseerd was kon het niet missen.
Artsen ontstemd over uithaal Kris Verburgh
Baan had meer pijlen op zijn boog, richting zorgverzekeraars. Mag je bijvoorbeeld gezond gedrag belonen? Dus als je bijvoorbeeld aan kan tonen dat je als gezin wekelijks voor een bepaald bedrag aan groenten en fruit consumeert, mag de zorgpremie dan omlaag? Het is een interessante gedachte.
Dat idee werd ondersteund door Kris Verburgh’s theorie achter ‘De voedselzandloper’ Zijn uitspraak dat 91% van de diabetes patiënten door middel van een aangepast dieet weer gezond zou worden en zijn felle uithaal naar de farmaceutische industrie werd hem niet in dank afgenomen door andere aanwezige artsen. Maar laat het eens een lager percentage zijn, dan is het nog steeds genoeg om deze discussie te voeren. Als diabetes patiënten mogen kiezen tussen medicatie of dieet, er van uitgaand dat gezond eetpatroon ook lekker is en lang vol te houden. Wat is dan voor hen de meest aantrekkelijke weg?
Ook al heeft het Westland een goede poging gedaan om voeding en gezondheid op de agenda te houden, een Nationaal debat is het echter nog niet. Dit initiatief roept als het ware snel om een vervolg, maar dan op het Museumplein in Amsterdam of onder de Dom in Utrecht. Want een antwoord op de vraag waarom de Foodrevolution zo moeilijk op gang komt is er nog steeds niet.
NB (toegevoegd 10-11-2013): in een reactie hieronder geeft Wubbo Ockels aan dat de geciteerde uitspraak niet uit zijn mond komt. Ruud Koornstra is zijn getuige.
Fotocredits: Nationaal Voedingsdebat, Pieternel van Velden
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#25. Ik ben een overvloed aan internet-informatie aan het trachten in te halen, gewoon doordat mij computer herhaaldelijk en soms langdurig uitvalt.
"..en hij (de bepaald niet oud geworden Wubbo Okkels) kon zelf kiezen wat hij koopt en eet". Zo is het al lang niet meer. Zelfs als ik knakworst koop, zit daar, ontdek ik achteraf suiker in. Ik die geen suiker (dan alleen in een beperkt gebruik van fruit) wil eten heb dus gekocht wat ik wilde kopen? En als dat toch niet zo is, dan heeft daar de groot-industrie part noch deel aan?
Verder: alleen je kansen op een langer en gezonder leven gaan er beter voorstaan als je er -ondanks alles, zie voorgaande alinea- er in zou slagen gezond te eten. Kansen zijn geen zekerheden, maar dat is geen reden om die betere kansen niet op te zoeken.
Net zo goed als (even kort door de bocht) mannen het liefst een 'vlees-enbier-dieet' willen volgen, eten diabeten het liefst lekkere dingen en blijven voor de tv zitten (ook kort door de bocht natuurlijk). Ik ben al meer dan 10 jaar dagelijks bezig mijn cliënten te motiveren meer groente en fruit te eten, maar die frikandel blijft lekkerder dan een appel... Oftewel, al die goede onderzoeken en mooie beleidsplannetjes ten spijt; intrinsieke motivatie van de cliënt, daar gaat het uiteindelijk om!
#35 ik heb niks tegen voedingsdebatten, doe er zelf actief aan mee.
Maar
* De stellingen die altijd wordt ingenomen: het gaat steeds slechter, we worden ongezonder en door beter te eten dalen de zorgkosten zijn nauwelijks of niet bewezen.
* Te veel regelgeving op dit terrein staat mij tegen
* Mensen met een slecht eetpatroon wordt nu een schuldgevoel aangepraat. Meestal geen goede motivatie voor verandering.
* Kanker is vooral genetisch en vooral veel pech dat een van de miljarden genetische mutaties verkeerd uitpakt. Wie het debat volgt weet dat veel van de verbanden tussen voeding en kanker worden tegengesproken en dat we nauwelijks weten wat wel en niet goed is.
* We eten vooral te veel, zo simpel is het. Al die hypes over gezonde groenten, fruit en stofjes blijken vrijwel altijd onzin.
Daarom geloof ik niet in nationaal opgetuigde, geldverslindende, compromisopleverende debatten.
Overigens denk ik dat de trend al in de richting van beter eten is sinds pakweg de 21e eeuw. Dat zie je ook in de statiestieken.
Kortom: doe effe normaal over eten.
Dick, dat is een grapje natuurlijk. Maar de VC-watchers zullen de kern van waarheid herkennen :)
Hmm, ik krijg liever korting voor goed gedrag dan dat ik tax krijg opgelegd.