Door ‘stevig’ te wandelen op up-tempo muziek, verzeker je je van een hogere intensiteit dan door ‘gewoon stappen zetten’. Dat versterkt het gezondheidseffect van je wandeling, schrijft de BBC naar aanleiding van een kleinschalig onderzoek dat het populaire TV-programma Trust me, I'm a doctor deed in samenwerking met de universiteit van Ulster.

Journalist-dokter Michael Mosley en de onderzoekers uit Ulster vergeleken bloeddruk, cholesterol en lichaamsvet van 2 groepen vrijwilligers. De ene groep (n=12) kreeg stappentellers en de opdracht om 10.000 stappen per dag te zetten. De andere groep (n=12) kreeg de opdracht om 30 minuten per dag stevig te wandelen op vooraf geselecteerde up-tempo muziek. Na 5 weken was het lichaamsvet en de bloeddruk van de ‘muziek-groep’ sterker gedaald dan van de ’10.000-stappen-groep’.

Om het tempo ‘stevig’ te noemen, moet je ongeveer 100 stappen per minuut zetten. Dat is ongeveer hetzelfde tempo als ‘Dancing Queen’ van ABBA of ‘Hips Don’t Lie’ van Shakira.

De Nederlandse beweegrichtlijn adviseert ‘wekelijks 150 minuten matig intensief bewegen voor een gezonde leefstijl’. Deze aanbeveling houdt, in tegenstelling tot buitenlandse aanbevelingen, geen rekening met verschillende intensiteiten.

Door op een hogere intensiteit (sneller of steviger) te wandelen, bereik je in kortere tijd dezelfde gezondheidsvoordelen. Lekker handig: de BBC biedt zijn luisteraars, kijkers en lezers meteen een playlist aan om steviger te stappen.
BBC - Does music make exercise more effective?
  • Deel
Druk af