Het beleid ten aanzien van gezonde voeding en lichaamsbeweging is primair een nationale en lokale aangelegenheid. Nederland vindt dat de Europese Commissie een ondersteunend kan zijn bij het bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging (onderdeel van een gezonde leefstijl) door het faciliteren van de uitwisseling van best practices.
Dat schrijft het Kabinet in een reactie op het het Groenboek 'Bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging: een Europese dimensie voor de preventie van overgewicht, obesitas en chronische ziekten' dat de Europese Commissie op 8 december 2005 gepresenteerd heeft.
Het groenboek bevat ruim 30 vragen over het bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging en nodigt EU-instellingen, de lidstaten en maatschappelijke organisaties uit om in debat te gaan over de bevordering van gezonde voeding en lichaamsbeweging en een eventuele bijdrage van de Gemeenschap hieraan.

Het Nederlandse kabinet is van mening dat op Europees niveau de prioriteit moet uitgaan naar het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden (best practices) welke op nationaal niveau in gang zijn gezet. Op basis hiervan komt Nederland tot een voorstel voor 3 speerpunten:

1)het bevorderen van de groente- en fruitconsumptie, vooral bij de jeugd;
2)het stimuleren van het geven van borstvoeding;
3)het stimuleren van voldoende lichaamsbeweging.

De reactie van het Kabinet op het Groenboek is na te lezen op de site van het ministerie van VWS.


bron: Foodholland
Dit artikel afdrukken