Je zou bijna zeggen: als je maar lang genoeg zoekt vind je vast wel iets duurzaams.....

Een gezond dieet is ook duurzaam. Dat blijkt uit een studie van het Barilla Center for Food & Nutrition (BCFN) dat werd gepresenteerd bij het Europees Parlement.
De studie ‘Double Pyramid: Healthy food for people, sustainable food for the planet' geeft aan dat een uitgebalanceerd dieet van gezonde voeding minder negatieve invloed heeft op het milieu, terwijl voeding die aanzet tot hogere consumptie juist meer ecologische schade toebrengt.
In deze studie wordt de bekende foodpiramide gecombineerd met de duurzaamheidspiramide. Er werd gekeken naar CO2-uitstoot (carbon footprint), watergebruik (water footprint) en het gebruik van de omgeving (ecologische footprint).

Rood vlees slecht
Rood vlees (onderin de foodpiramide, dus ongezond) staat bovenin de duurzaamheidspiramide (en is dus weinig duurzaam), terwijl fruit (gezond) onderin de duurzaamheidspiramide staat.
Toch gaat de vergelijking niet helemaal op. Snoep is volgens de foodpiramide zeer ongezond, maar is qua duurzaamheid vergelijkbaar met 'middenmoter' wit vlees.

Open debat
De studie werd gepresenteerd tijdens een open debat bij het Europees Parlement over ‘healthy food, healthy planet’, dat was georganiseerd door het BCFN.
Het BCFN ziet een rol voor de voedingsmiddelenindustrie weggelegd om gemakkelijk te gebruiken producten op de markt te brengen die in lijn zijn met relevante voedingsrichtlijnen voor gezonde voeding.
"Met de keuze voor gezonde voeding zorgen we tevens voor vermindering van de milieuschade die ontstaat door het produceren van voeding", stelt het centrum


bron: met dank aan EVMI
Dit artikel afdrukken