Het idee voor de speciale koffie kwam op al studerend in de bieb. De vele koppen koffie en energiedrankjes hielpen niet genoeg om gefocust te blijven. “We zochten een oplossing voor dat concentratieprobleem”, zegt Florian Fermin, onlangs afgestudeerd in Communicatie & Beïnvloeding. “Een gezond product dat genoeg focus en energie geeft om de hele dag productief te zijn.”

Trillende handjes
De jongens sloegen zelf aan het experimenteren om een gezonde en lekkere energy-koffie samen te stellen. Daarvoor doken ze de literatuur in, keken ze naar buitenlandse koffiebedrijven met soortgelijke producten en spraken ze met supplementenbedrijven. Met de opgedane kennis kozen ze voor vitamine B1, B2 en B12 (voor een betere energiehuishouding), guarana (een besje uit Brazilië, onderdeel van veel energiedrankjes) en MCT-olie (onderdeel van kokosolie, geeft energie), gebaseerd op de Amerikaanse Bullet Proof-koffie.

Aan Bullet Proof-koffie is kokosolie toegevoegd, zodat het lichaam de cafeïne niet in één keer opneemt. Dat geeft een constant energiek gevoel, in plaats van één korte energiepiek. Fermin: “Door de MCT-olie denk je ook scherper na en houd je langer een verzadigd gevoel zonder dat er veel calorieën in zitten. Dat maakt het alternatief ook nog eens gezond.” Met trillende handjes door alle cafeïne vulden ze zo’n 600 cups voor ze de perfecte combinatie gevonden hadden.

52 cent
Inmiddels laten de ondernemers het nauw luisterende en tijdrovende vulproces uitvoeren door een cup-vulfabriek in België. Dat kan uit, want de cups blijken razend populair. Fermin: “We gaan sneller door de eerste batch van 19.000 cups heen dan verwacht. Dat heeft deels te maken met corona, denken we. Vóór corona gaven mensen geld uit aan uitjes. Nu gaat het onder meer naar gezond voedsel. Ook de supplementenmarkt trekt enorm aan. Wij bieden een combinatie van die twee en liften daar mooi op mee.”

De cups zijn online via de eigen website verkrijgbaar voor 52 cent per capsule. Merken de klanten ook effect? “We krijgen te horen dat mensen aan het eind van hun dag inderdaad meer focus en energie hebben. Maar we horen ook dat de koffie zelf sterker mag. Met een ‘slappe’ koffiesmaak wilden we het bittere guarana compenseren, maar dat blijkt onnodig. Die feedback nemen we mee in ons volgende product”, aldus Fermin.

Vóór corona gaven mensen geld uit aan uitjes. Nu gaat het onder meer naar gezond voedsel. Ook de supplementenmarkt trekt enorm aan. Wij bieden een combinatie van die twee en liften daar mooi op mee
'Nóg gezonder'
Van de in de cups toegevoegde vitaminen komt zo’n 60-90% daadwerkelijk in de koffie terecht, bleek na een jaar onderzoek met verschillende vitaminevormen en mengmethoden. Maakt dat de koffie echt gezonder dan gewone koffie? Fermin: “Normale koffie vinden wij ook gezond. Wat wij proberen is om een al gezond product nóg gezonder te maken. En we proberen het de klant makkelijk te maken. Die hoeft geen eigen onderzoek te doen naar talloze supplementen voor meer focus en energie. Hij neemt nu gewoon wat hij al kende, maar dan beter.”

'Best duurzaam'
“Al met al is ons product al best duurzaam”, vertelt Fermin. “De recyclebare capsules zijn gemaakt van houtpulp. De koffie is fairtrade en biologisch geproduceerd.” Ook het vervoer van de cups naar de klant is uitzonderlijk duurzaam. “Wij bezorgen in Utrecht alles zelf met de fiets. Bij alle aspecten van ons product kiezen we voor zo duurzaam mogelijk. Daarnaast zijn we continu bezig de kwaliteit van de koffie en de capsules te verbeteren zonder in te leveren op duurzaamheid.”

“Voor een grotere duurzaamheid zou vooral de import van de ingrediënten beter kunnen”, vervolgt Fermin kritisch. “Op dit moment halen we de guarana uit Zuid-Amerika, de vitaminen uit China en de koffie uit Peru. Die massaproductie in het buitenland geeft ons nu nog de kans op te schalen. Mocht het in de toekomst mogelijk zijn de ingrediënten dichterbij te verkrijgen, dan zou dat geweldig zijn.”

Functionele voeding
Functionele voeding is volgens Fermin een simpele oplossing voor een betere gezondheid, zonder moeilijk te hoeven doen met extra voeding of supplementen. “In de supermarkt zie je yoghurt met extra eiwit en boter met vitaminen. Het zijn normale producten, maar dan gezonder. Koffie past ook mooi in dat plaatje.”

Fermin ziet een veelbelovende toekomst weggelegd voor functionele voeding. “Mensen zijn steeds bewuster bezig met gezonde voeding en de mogelijkheden om ingrediënten toe te voegen worden steeds uitgebreider. Je ziet het voedingspatroon van mensen veranderen. In Amerika wordt functionele voeding steeds meer opgepakt door de ‘gewone’ consument, niet meer alleen door de voedingsfanaat.”

Toekomst
“Als Cupplement willen wij graag mee in de toekomst van functionele voeding”, zegt Fermin. “Zo willen we meer MCT-olie en guarana toevoegen voor nóg meer focus en energie. Ook willen we meer smaken en blends gaan produceren. Een voor je haar en huid, voor na het sporten, om af te vallen en voor een goede nachtrust. Bij iedere variant willen we een minder sterke en sterke blend bieden.”

“Onze ultieme droom is om over een tijd een daily package uit te brengen. Verschillende koffies voor verschillende momenten op de dag, bij het opstaan, na het sporten en voor het slapen gaan. Uiteindelijk willen we ook aan de slag met andere producten, zoals ijskoffie. Maar ook buiten de koffiemarkt zien wij de uitdaging om producten gezonder te maken met functionele toevoegingen, zoals vitaminewater en chocomelk.”

Met het bedrijf doen de net afgestudeerde ondernemers het nog rustig aan omdat ze er nog andere bijbanen op na houden, maar stilzitten doen ze niet. Deze week lanceert het duo een donkere, wat bitterdere blend.

Donderdagavond mochten Fermin en Wateler hun idee pitchen bij het NPO-programma Dragons’ Den. Maar liefst 3 van de investeerders bleken geïnteresseerd. Uiteindelijk gingen Fermin en Wateler in zee met Pieter Storm, die €300.000 op tafel legt voor een aandeel van 30% in de jonge onderneming.
Dit artikel afdrukken