ROTTERDAM, 2 januari - Een gezonde voeding met voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen, helpt ongeneesbare blindheid op oudere leeftijd te voorkomen. Dit is de conclusie van een onderzoek dat eind december is gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrijft JAMA. De onderzoeker, Redmer van Leeuwen, oogarts in opleiding bij het Erasmus MC, promoveerde twee jaar geleden op dit onderwerp.
De betreffende blindheid op oudere leeftijd heet 'ouderdoms macula-degeneratie' (OMD). Daarbij sterft het centrum van het netvlies af. Het is de belangrijkste oorzaak van ongeneesbare blindheid in de geïndustrialiseerde landen. Met het stijgen van de leeftijd neemt het aantal patiënten met en de ernst van OMD toe. Het eindstadium van de ziekte treedt gemiddeld op in de leeftijd van 70 tot 75 jaar. Het JAMA-artikel beschrijft dat in de VS 11,5% van de blanke tachtigplussers met het eindstadium van deze aandoening heeft te maken. Zonder effectieve behandeling verdubbelt dit aantal in de komende twintig jaar naar verwachting naar zo'n drie miljoen patiënten in de VS alleen. In Nederland heeft één op de tien tachtig-plussers met deze aandoening te maken. Volgens berekening van Van Leeuwen komen er in 2015 jaarlijks 7.540 nieuwe OMD patiënten bij, tegen 4.420 op dit moment. Mensen die roken of bij wie OMD in de familie voorkomt hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze ouderdoms blindheid.
Het ontstaan van deze blindheid op oudere leeftijd kan worden voorkomen door voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen te eten. Goede bronnen voor vitamine E zijn volgens de auteurs bijvoorbeeld plantaardige oliën, eieren en noten. Voor vitamine C zijn dat citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen. Hoge concentraties zink vinden we in vlees, kip, vis, granen en melkproducten en beta caroteen zit vooral in wortelen, boerenkool en spinazie.

Bron: culinair.net
Dit artikel afdrukken