Het is waarschijnlijk beter om de smakelijke kant van gezond voedsel te benadrukken dan te hameren op de gezonde aspecten van dat voedsel, schrijven de onderzoekers die het experimentje deden. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference. De uitkomsten sluiten aan bij eerder onderzoek uit 2017, waarin groenten meer werden gewaardeerd wanneer zij met genotzuchtige termen werden beschreven. ‘Sweet ’n sizzlin, bijvoorbeeld. Gezond voedsel heeft, kortom, betere marketing nodig. Je moet duidelijk maken dat het lekker is in plaats van vertellen dat het zo gezond is.
Of broccoli er ook daadwerkelijk lekkerder van wordt, is nog even de vraag. Maar een smakelijke peer, ananas of lekkere zoete tomaat kunnen het probleem niet zijn.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
pps
Mijn ervaring leert me wel dat veel mensen 'gehecht' raken aan supermarkt producten... en de échte producten maar moeilijk leren waarderen/ kennen. Van zelfgetrokken bouillon ipv blokjes tot ijsthee.... en zelfs als je - naast lekkerder en unieker - goedkoper uit kan zijn met weinig tijdsinvestering.
Wie geeft zijn/ haar kind zelfgemaakte ijsthee in een beker mee voor de schoolpauze... ipv die dure Lipton pakjes enzo? Vers geperste jus of smoothie (lauwe melk is geen optie, vroeger had je nog gekoelde school(karne)melk - nu yogidrink van je ouders) ? Groenteomelet?
Ouderlijke Verantwoordelijkheden worden ontdoken! Educatieve in het basis en voortgezet onderwijs evenzo.
ps
Ook in (ijs)thee zijn bitterstoffen onmisbaar voor de specifieke smaak - des te sterker getrokken, des te meer. Toch zijn de meeste kinderen niet afkerig van thee.
Tip: >12 uur koud trekken van thee geeft het mooiste aromatisch resultaat voor mensen die niet van sterke (bitterder) ijsthee houden.
(en onderzoek heeft uitgewezen dat wat zoeting juist zorgt voor een betere opname van de thee-flavonolen)
Ik neem aan dat je hiermee bedoelt dat je (unprocessed) honing best gezond mag noemen? En dat dit de consumptie ten goede komt? Mee eens (wetenschappelijk onderzocht). Toch zijn er grote verschillen tussen de vele (koud geslingerde) honingsoorten in geneeskracht - en gehaltes aan vervuiling. De meest gezonde honingen zijn o.a. 'boshoning' (die van bomen en struiksappen afkomstig is, niet van bloemen) en boekweithoning (er zijn er méér).
Zoet is ook deel van de umani. Gerijpt fruit is het gezondste - het meest smaakvolle.... én het zoetste. De populatie op Polynesische eilanden, die een dieet kennen met wel 70% koolhydraten, behoort tot de 'gezondste' ter wereld.
Wat wel bedacht moet worden: als je honing toevoegt aan hete drankjes (of honing in gesteriliseerde drankjes/ koek e.d.) de enzymwerking verloren gaat. Ook al is de smaak beter, en zitten er meer flavonolen in (die echter die enzymen - positieve invloed op darmprocessen - nodig hebben om veel beter gemetaboliseerd te worden).
Mijn zelfgemaakte ijsthee maak ik met honing.... na afkoelen. En een scheutje suiker-based siroop (zoals lindenbloesem, vlierbes, duindoorn) of ingedikte sap. Nog altijd veel minder zoet dan supermarkt ijsthee... en veel gezonder (lekkerder, veel meer umani). En dat mag je rustig zo noemen. Bovendien goedkoper ;)
Zoet is niet altijd slecht. Alleen de overdosis en verkeerde suikers die geconsumeerd worden maken suiker tot gif.
Echter, gebruik je met mate rauwe honing van de imker, dus koud geslingerde honing zonder toevoegingen, met mate, is dit juist bijzonder heilzaam.
Koop deze honing bij voorkeur bij een imker om de hoek, of op HONINGonline.nl
@Marc (Gonneke): ' Umani' kent vele aspecten. Waren er eerst 4 basisstoffen geïdentificeerd, zijn dat er nu veel meer (ook 'bitter' hoort daarbij Gonneke... zij het niet in de bittere zin die jij bedoelt.... ook melk heeft bitterstoffen in zich... ze zijn onmisbaar deel van de umani van rode druiven... of die olijvensmaak die kinderen wel kunnen (leren) waarderen als ze ermee opgegroeid zijn).
De chemische nabootsing/ bewerking daarvan kan de receptoren evengoed 'strelen' - dat klopt Marc. Als je de vergelijking maakt met wat natuurlijk mogelijk is.... een kwestie van kennis en ervaring, leren, smaakontwikkeling. KUNNEN vergelijken en waarderen.
Hetzelfde verhaal voor onbewerkte (of de gepasteuriseerde dan) volle boerenmelk... of goede rauwmelkse boerenkaas waarvan de smaak nablijft...
ook al kan een kind gewone melk uit een pak of industriekaas ook lekker vinden... Niet 'ultra-processed' in strikte zin.... wel industrieel 'processed'. Mijn kinderen zijn overtuigd van het positieve verschil.
Kennis (ook van gradaties), daar gaat het om (mijn uitwonende zoon met 2 kids koopt de glazen flessen zuivelproducten massaal in (wat kaas betreft gebruikt hij meer van Franse en geitenkaas... behalve voor zijn vrouw die juist die jonge kaas van de boerderij - die ze eerst niet kende - lekkerder vindt dan de jonge kaas uit de super... goede smaakontwikkeling en opvoeding - en een bepaald besef van kwaliteiten). Als ik dat kan bereiken - tot mijn kleinkinderen (die ook gek zijn op haring en karnemelk en méér) - kunnen anderen dat ook (dit is maar één voorbeeld van de resultaten die ik zie van mijn 'educatie'). (ook die karnemelk is een wereld van verschil... waar voor de rest alleen Den Eelder aan kan tippen als supermarktproduct... dus laat je de volgende generatie kennismaken met échte karnemelk of alleen met dat semi-product op basis van aangezuurde magere melk?)
De laatste uitzending over kwark van de KVW laat zien hoe ook bij (niet ultra) processed food de smaak heel anders kan zijn (ik ken ook een aantal kefir varianten... waarbij die met poeder bereid duidelijk verschillen met de echt gefermenteerde... hetzelfde verhaal bij 'desembrood').
De gezondheid? Een discussie apart die toch ook vaak gaat in het voordeel van niet-industriële producten... ook al zijn die alleen maar 'processed' op 'moderne' manier.... zonder 'ultra'. (wat is ultra?)