Dat zegt geriater Noel Ballentine van het Penn State Hershey Medical Center in Pennsylvania.

Eet goed, doe aan krachttraining
Goede voeding en voldoende beweging zijn de twee belangrijkste factoren voor een lang en gezond leven. “Eten van hoge kwaliteit, met veel fruit en groente, en op je gewicht letten, daar maak ik een punt van. Daarnaast zijn er genoeg aanwijzingen dat krachttraining ouderen helpt beter functioneren,” aldus Ballentine.

Wees voorzichtig, leef sociaal
De derde factor is het vermijden van toevallige verwondingen. Ballentine: “Als je 60 of 70 bent en gezond bent, is de kans groot je onafhankelijkheid te verliezen door een ongelukje dan door een ziekte”. Ouderen kunnen dus beter niet gaan staan op een stoel om even een lamp te verwisselen of op een ladder klimmen om nog een klusje te doen. “Als je 40 bent en je valt, breek je waarschijnlijk niet je heup. Als je 70 bent, leidt zo'n val tot een ernstige verwonding.”

De vierde factor is volgens Ballantine een rijk sociaal leven. Dat houd je zowel mentaal als fysiek gezond. “Als je alleen woont en weinig sociale contacten hebt, is de kans groot dat je mentaal achteruit gaat en minder actief en betrokken raakt,” denkt Ballentine. Mensen die een sociaal actief leven hebben, zijn ook fysiek vaak actiever en gezonder.

Zelfredzaamheid en uiteindelijk ... speciale artsen
Mensen die steeds ouder en daardoor ziekelijker worden, zijn een zware economische last voor de samenleving. Ballentine vindt daarom dat ouderen zich meer bewust worden van gezonde voeding en hun medische status. “Ze moeten weten waar hun pillen voor zijn, hoe ze die in moeten nemen, maar ook moeten ze kunnen uitzoeken of een voorgestelde behandeling goed voor ze is.”

Maar niet alles heb je zelf in de hand. Obesitas, dementie en verslavingen zorgen voor nieuwe uitdagingen. Ouderen die door zulke problemen niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben volgens Ballentine meer gespecialiseerde artsen nodig dan er nu zijn. Ze moeten zijn opgeleid om met kwetsbare ouderen te kunnen werken en snappen wat die nodig hebben. Zorg dus dat je zo'n arts onder handbereik hebt, als je eenmaal dit stadium bereikt.

Fotocredits: Old woman, Pixabay
Dit artikel afdrukken