Dr. Lisa Smithers onderzocht het verband tussen het eten van meer dan 7000 kinderen als ze 6 maanden, 15 maanden en 2 jaar oud waren, en hun IQ op de leeftijd van 8 jaar. Ze concludeert is dat kinderen de nutriënten die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen gedurende de eerste twee levensjaren binnenkrijgen via hun voeding. De samenstelling van die voeding varieerde in haar onderzoek van traditionele en modern zelfbereide babyvoeding, kant-en-klare babyvoeding, borstvoeding tot 'andere' voeding, waaronder junkfood.

De resultaten waren wat Smithers betreft duidelijk: "We hebben vastgesteld dat kinderen die met 6 maanden borstvoeding kregen, en een gezonde voeding kregen met peulvruchten, kaas, fruit en groenten op de leeftijd van 15 en 24 maanden, op 8-jarige leeftijd een twee punten hogere IQ-score hadden. Kinderen die regelmatig koekjes, chocolade, snoepjes, frisdrank en chips kregen in hun eerste twee levensjaren, scoorden 2 punten lager op 8-jarige leeftijd. Ook hebben we een licht-negatieve impact van kant-en-klaar babyvoeding gevonden als die op de leeftijd van 6 maanden gegeven werd, maar juist een positief verband als tweejarigen dat eten", zei Dr Smithers in het artikel op ScienceBlog.

Smithers onderstreept het belang om kinderen gezonde voeding voor te zetten gedurende de cruciale, vormende babytijd.

De relatie tussen gezonder eten en het IQ van kinderen lijkt te zijn vastgesteld. Of de relatie ook causaal is niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kinderen die beter eten geboren zijn in gezinnen die wat slimmer zijn. Bovendien mag de vraag gesteld worden of 2 IQ punten verschil significant zijn, ook al stellen de onderzoekers uit Adelaide een patroon vast.

Fotocredits: DanielJames, Celeste's Carrot Dinner
Dit artikel afdrukken