Uit een nieuwe metastudie, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, zou blijken dat te dik zijn toch altijd slecht voor de gezondheid is. Tot op heden dacht men dat alleen overgewicht, zonder hoge bloeddruk, hoge cholesterol of bloedsuikergehaltes, geen verder gezondheidsrisico met zich mee bracht, en misschien zelfs wel wat voordelen had.

Voor het nieuwe onderzoek namen de wetenschappers van Mount Sinai Hospital (Canada) de gegevens van 60.000 mensen onder de loep. Ze keken naar het effect van de metabole status van mensen met normaal gewicht, overgewicht en obesitas op hun lange-termijn overlijdensrisico aan hart- en vaatproblemen. Een ongezonde metabole status bleek, ongeacht het gewicht, altijd tot een hoger overlijdensrisico te leiden, maar uit met name langlopende studies bleek dat het risico voor obese patiënten altijd oploopt, ongeacht hun metabole status.

"De data suggereren dat obese patiënten een verhoogd risico hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten, of ze nu een gezonde of ongezonde metabole status hebben. 'Gunstige obesitas' zou dus inderdaad wel eens een mythe kunnen zijn", zegt onderzoeksleider dr. Ravi Retnakaran op BBC News Health.
Dit artikel afdrukken