Dat blijkt uit onderzoek door de Noord-Ierse Food Standards Agency (FSA-NI), safefood en het Consumer Council, meldt FoodNavigator.

Global Health Study
De Global Health study in The Lancet liet dat wereldwijd het maagaandeel junkfood harder groeit dan gezonde voeding. Westerse landen, maar ook middeninkomen-landen als China en India, consumeren in toenemende mate geraffineerd en nutriëntenarm voedsel. Dat kan in massa worden geproduceerd en gedistribueerd en is daarom goedkoop en aantrekkelijk.

’Hard bewijs werkelijke kosten boodschappenmand’
De onderzoekers vroegen consumenten (gepensioneerden en 4-persoonsgezinnen) om een realistisch en gezond boodschappenmandje samen te stellen. Het mandje moest voldoen aan de smaak en eisen van gezin, en daarnaast nog wat extraatjes bevatten voor bezoek en sociale gelegenheden.

Voedingskundigen van de University of Ulster beoordeelden de boodschappenmandjes aan de hand van de Britse voedingsrichtlijnen. Een gezond mandje voor een gepensioneerde bleek 36% van zijn weekinkomen kostte. Voor een gezin van 4 personen met een laag inkomen was dat 32%. Voor deze twee groepen kost gezond eten dus ongeveer een derde van hun inkomen.

Gemiddeld liggen de bestedingen aan voedsel in Westerse landen een stuk lager. Britten besteden 8,9% van hun inkomen aan eten, Amerikanen 6,8%. Wereldwijd varieert het percentage dat mensen aan hun eten kwijt zijn. In Polen ligt het rond de 20%. In Afrika, Azië en de voormalig Sovjet-Unie loopt het op tot 30 à 50%. In dat rijtje blijkt ook Noord-Ierland zich te scharen, vond de FSA-NI.

Volgens Sharon Gilmore van de FSA-NI is nu voor het eerst hard bewijs gevonden voor de werkelijke kosten van een gezonde boodschappenmand en hoe armoede en economische problemen gezond eten beïnvloeden.

Voedselarmoe-cyclus
Daarmee vormt de studie een goede aanvulling op een eerder rapport van de FSA-NI, Understanding food in the context of poverty, economic insecurity and social exclusion. Daaruit bleek dat Noord-Ierland kampt met een aantal problemen die de Noord-Ierse samenleving vangen in de 'voedselarmoede-cyclus'. Meer dan 60% van de Noord-Ieren is te zwaar, de groenten- en fruitaankopen zijn het laagst van het hele VK en 7% van de respondenten heeft eens per twee weken niet genoeg geld voor een voedzame maaltijd.
De voedselarmoede-cyclus wordt onder meer in de hand gewerkt door de hoge kosten van een gezond voedingspatroon. Mensen kopen goedkopere en minder voedzame voedingsmiddelen om toch maar iets te eten te hebben. Daarnaast zijn dalende kookkunsten en prioriteit voor bijvoorbeeld de energierekening factoren die een rol spelen in de voedselarmoede-cyclus.

Overheidscampagnes voor gezond-eten zijn niet aan dovemansoren gericht. Ze maken echter geen kans door een te krappe portemonnee. Armoede maakt dik.

Fotocredits: ‘20120106-OC-AMW-0081’, U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken