imageZo zie je het iets concreter dan al die hoeveelheden in tonnen en percentages maar-niet-bij-jou-thuis. Dit is een berekening gedaan door Toppits uit België die alleen voor Belgen geldt. Ik vermoed dat de cijfers in Nederland niet milder zullen zijn.

Het gemiddelde Belgische gezin gooit elke maand acht kilogram voedsel in de vuilnisbak, blijkt uit een enquête die de producent van verpakkingsmateriaal Toppits liet uitvoeren bij vijfhonderd gezinnen.

Jongeren smossen
Volgens het onderzoek gooien we elke week 10 procent van onze voeding in de vuilnisemmer, waardoor we maandelijks een afvalberg van 37.200 ton produceren. Jongeren en samenwonenden spannen volgens de studie de kroon in spilzucht. De meest bewuste consumenten blijken alleenstaanden zonder kinderden en vijftigplussers.
Minder weggooien
Positief is dat we minder voeding weggooien dan vier jaar geleden, toen Toppits een gelijkaardig onderzoek liet uitvoeren. We kochten wel meer etenswaren, maar sprongen er dus zuiniger mee om.

Vooral fruit weggooien
Toppits becijferde verder dat we met z'n allen wekelijks 11 sneetjes brood, 250 gram fruit, 80 gram charcuterie en 64 gram kaas in de vuilnisbak gooien.


bron: de morgen
Dit artikel afdrukken