Onlangs overleed een vrouw van 62 die leefde in een woongroep in de Utrechtse wijk Lombok. Ze geloofde dat een mens kan leven op 'louter licht, lucht en liefde', schreef Trouw. Het Openbaar Ministerie noemt haar dood 'niet natuurlijk' en verdenkt haar huisgenoten van nalatigheid, schrijft ook de Volkskrant. Vermoedelijk hielden ze vast aan hun geloof en boden ze daarom geen hulp toen dat nodig was, zoals het overlijden van de vrouw suggereert.

Trouw citeert Kees Waaijman, emeritus hoogleraar in Nijmegen en auteur van het 'Handboek Spiritualiteit. Hij zegt dat de neiging tot 'zelfvermindering' niet buitenissig is. "In oosterse religies, maar ook in jodendom, christendom en islam is het een wijdverbreide techniek: door vasten open komen te staan voor het leven met een grote L." Maar dit gaat te ver.

Baby krijgen zonder eten
De woongroep Contact en Muziek leeft in een energieneutraal huis, heeft de hypotheek afgelost, verbouwt kruiden in de tuin en maakt eigen tandpasta en wasmiddelen. Hun leven bestaat sinds 2014 uit meditatie en het loslaten van aardse voeding. De groep streeft een leven na dat zich voedt met licht, kleur, warmte, muziek en liefde.

Salas en Castillo organiseren wereldwijd cursussen voor $1.700 per week
Aan de andere kant van de Noordzee maken The Mirror, The Sun, Metro en The Daily Mail melding van een jong echtpaar dat kinderen opvoedt en kinderen krijgt onder een soortgelijk regime. Ze zouden er gelukkig onder zijn. Foto's laten hen stralend zien. Ze eten wel een beetje, een paar keer per week wat groentenbouillon en wat fruit. Ze beweren dat je er twee gezonde baby's mee kunt krijgen en er kinderen mee kunt opvoeden. Zo leven ze al jaren. Het jonge Ecuadoriaans-Amerikaanse echtpaar Akahi Salas en Camila Castillo promoot hun levensstijl via een website. De Volkskrant meldt dat Salas en Castillo wereldwijd cursussen organiseren voor $1.700 per week.

Er is geen enkele wetenschap of gezond verstand die het verstandige van hun eetstijl bevestigt. Het is onwaarschijnlijk dat traditionele religies kinderen zo in de wereld wilden brengen. Het leven met een grote L. is meer iets voor volwassenen die er een balans in moeten vinden. Kinderen moeten eerst groeien en leren.

How Stuff Works legt uit welk pad mensen die van licht, lucht en liefde menen te kunnen leven doorgaans afleggen. In het Engels heten ze Breatharians ('luchtmensen', 'ademhalisten'). Ze worden eerst vegetariër, vervolgens veganist, daarna raw foodie en vervolgens bannen ze voedsel maximaal en laten ze zelfs water staan. Het is onzeker of ze niet smokkelen.
Dit artikel afdrukken