In de Ondertussen van maandag 16 maart vallen mij deze berichten op:

- in deze tijden van de coronacrisis wordt geadviseerd om geen handen meer te schudden. Die regel is in het leven geroepen omdat we via onze handen eenvoudig het virus kunnen verspreiden. We zitten namelijk (te) veel aan ons gezicht en daar kan het virus via de slijmvliezen (ogen, neus en mond) je lichaam binnendringen. BBC zocht uit waarom we eigenlijk zo graag aan ons gezicht zitten. Natasha Tiwari, psycholoog, vertelt dat het in ons DNA zit. “Zelfs foetussen in de baarmoeder zitten al aan hun gezicht”, aldus Tiwari. Op het gezicht zitten bepaalde drukpunten die het parasympatisch zenuwstelsel activeren, dat op zijn beurt een kalmerend effect heeft op de mens. Hoe we ons dat kunnen afleren? Leer jezelf een ander patroon aan, bijvoorbeeld door je handen in elkaar te vouwen en op je schoot te laten rusten. Zo word je meer bewust van de bewegingen die je handen maken en waar ze heen gaan. Niet naar je gezicht dus.
Mensen met verstand van besmettingsrisico's hebben een truukje: als ze aan hun gezicht willen zitten dan doen ze dan met de bovenkant van een pols, maar niet met hun vingers of handpalm die vol bacteriën zitten.

- voor degenen die thuis zitten en zich stierlijk vervelen heeft Google Arts & Culture een oplossing (Algemeen Dagblad): een virtueel museumbezoek. Verschillende grote musea van over de hele wereld werkten samen met Google om hun exposities en kunstwerken digitaal beschikbaar te maken. In de top-10 staan onder andere het British Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs), National Museum of Modern and Contemporary Art (Seoul) en ons eigen Rijksmuseum van Amsterdam. Op de website van Google kun je ook andere toeristische trekpleisters bekijken zoals de Tower Bridge (Londen), Milan Cathedral (Milaan), Taj Mahal (India). Voldoende vermaak voor een paar weken sociale isolatie.

- nadat gistermiddag Bruno Bruins en Arie Slob afkondigden dat alle eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs tot en met maandag 6 april gesloten moeten blijven, dook op het internet de een na de andere home workout op. Winfried de Jong schreef er voor NRC een column over: “wie het lichaam op peil wil houden, moet binnenshuis inventief zijn.” Aangezien Nederlanders allemaal genoeg wc papier hebben gehamsterd, hieronder een suggestie:


Terwijl de Foodlog-redactie al jaren is ingesteld op (gedeeltelijk) thuiswerken en videoconferencen, moeten andere bedrijven het thuiswerken nu verplicht uitvinden. RTL Z zette 6 thuiswerktips op een rijtje. Heb jij aanvullende tips? Laat ze hieronder weten in een reactie!

Tip van ons: zo kun je ’t beter niet doen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken