Uit eerder onderzoek wisten we al dat alle Amerikaanse honden en katten samen net zoveel vlees eten als alle Fransen bij elkaar. Wie zelf flexitarisch eet of vleesmindert, kan er door zijn huisdier toch nog gekleurd op komen te staan, als het een vleesetend dier is dat niet op een vegan dieet menu staat.

Het Zwitserse milieu-onderzoeksbureau ESU Services onderzocht de ecologische voetafdruk van Zwitserse huisdieren - paarden, honden, katten, konijnen, vogels en vissen.

Hoe groter je huisdier, hoe groter de milieu-impact
Hoe groter en zwaarder het huisdier, hoe meer voer het nodig heeft. "Het is vooral de grote voerconsumptie die impact heeft op het milieu”, zegt Niels Jungbluth, directeur van ESU Services.

Bij een paard valt daar weinig aan te verlagen. Bij een vleesetend huisdier wel. Door bijvoorbeeld niet voor vlees dat je zelf ook zou eten te kiezen, maar voor 'restvlees', gaat de impact al omlaag.

De onderzoekers keken naar verschillende aspecten van het houden van een huisdier: wat eten ze en hoeveel water hebben ze nodig, hoe zijn ze gehuisvest (zo scheelt een slim geplaatst kattenluik warmteverlies; daar dachten de onderzoekers ook aan bij hun berekeningen), wat gebeurt er met de mest, hoeveel autokilometers kost het dier (naar de dierenarts, naar de hoefsmid)? Ze gebruikten twee methoden om de milieu-impact van een huisdier te bepalen: de 'Umweltbelastungspunkte' (Life Cycle Analysis) en de CO2-uitstoot (een indicatie voor hun impact op klimaatverandering).

In totaal bleek de milieu-impact van de Zwitserse huisdieren 1,2% uit te maken van de totale Zwitserse consumptie. De ecologische beenafdruk van een paard is te vergelijken met 21.453 kilometer rijden in een SUV. De pootafdruk van een kat telt op tot 1.413 kilometer. De - significante - milieu-impact die een ook buiten komende kat kan hebben op de biodiversiteit bleef buiten het onderzoek.

Vis
De Zwitsers hebben slecht nieuws voor paardenmeisjes, zoals ik er zelf ook eentje was. Gemiddeld komt het houden van een paard overeen met meer dan een derde van de ecologische voetafdruk van een mens. Heb je een hond, tel dan maar 5% bij je eigen voetafdruk op, kleinere dieren verhogen je footprint met 3%. Is het milieu je lief en wil je toch een huisdier? Kies dan een vis. "Een vis is namelijk net zo schadelijk als 14 kilometer rijden met de auto", aldus het AD. Dat moet kunnen.
Dit artikel afdrukken