Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Zijn er net aan de andere kant van de grens vergelijkbare exemplaren te vinden, en zo ja, nog levende ook?
Over het Geldersch Varken mailde de stichting Zeldzaam Huisdier uit het SZH archief heel vriendelijk:
"Van stal gehaald no. 11 Het Groote Grootoorige varken
Na het Friesche varken (scherprug) en het Noordhollandsch varken (platrug) is het varken met de lange hangoren het derde type in Nederland dat vanaf het begin van de vorige eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog onderscheiden werd. Dit was het varken dat het varken met de steile oren en het wild-zwijn postuur zoals we dat kennen uit de middeleeuwen verdrong. Het werd gekenmerkt door lange en brede oren tot over de ogen. Aanvankelijk stond dit type bekend onder de namen Lobooren, Drentenaren, Graafschappers en Kibben. Later werd dit Drentsch, Almelo'sch, Ommensch, Geldersch en ook Zuidhollandsch varken. Aan de onderkaak zaten vaak net zoals bij sommige geiten twee vleeslelletjes. De hals was tamelijk lang en de ribben vlak. De overheersende kleur was geelwit, maar zwartbont en zwart kwamen ook voor. Na drie jaar bereikten ze een hoogte van 1 m, een lengte van 2 m en een gewicht van 450 kg."
(tekst van René Zanderink)
Balkenbrij is natuurlijk met boekweit en rommelkruid, maar gortbeuling is al heel lang een bestaand recept. Lijkt inderdaad wel wat op elkaar, behalve dan dat bloed. In balkenbrij gaat niet altijd bloed (religie). Armoe troef dus.
Maar dat je ossenhaas in de worst stopt vind ik het andere uiterste!
Lizet, dat klinkt meer als balkenbrij in een darm!
@Wouter de Heij, je hebt gelijk dat zoals ik het heb opgeschreven het te kort door de bocht is. Ik had weinig tijd en heb het daarom te snel op willen schrijven. Ik bedoelde het zeker genuanceerder. Het gaat erom dat in het boekje van Bouillon een aantal e-nummers zijn opgenomen die niet wenselijk zijn als je een zo natuurlijk mogelijke voeding wilt eten. En daar toe behoort ook E 621.