Ze pleit voor de vrijheid van 'etensuiting', nam er zelf nog een patatje op en laat dat uitdagend zien op de cover van het jongste nummer van haar blad.
Linda wijst erop dat gezond eten belangrijk is, "maar daarvoor hoef je geen fortuin uit te geven aan tarwegewassen en moeilijke zaden." Op de cover van haar tijdschrijft deze maand 'roept' ze: Rot op met je chiazaad!'
Het nieuwe normaal
Je suis tosti, laat ze verder weten. Oftewel: ik doe gewoon. Ook de kritische journalist Teun van de Keuken doet er - in hip roze - aan mee, terwijl Patty Brad er nog een beetje in blijft geloven:
De Nederlandse aardappeltelers lieten een filmpje maken door Amsterdams hipsters. Ook die hebben niets meer met Chia-zaad en al die Quinoa-kutjes:
Power to the Pieper from Aardappels.nl on Vimeo.
Dat komt allemaal omdat Nederland terugkeert naar het Nieuwe Normaal. Heel gewoon, dat is nu weer hartstikke hip.
Eten is mode. Roze als de pest, of het nou een pieper of Chiazaad is. Het gaat altijd om het volgende; de rest is veel te ingewikkeld.
Fotocredits: still, Linda
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze oude chinezen wisten 1000 jaar geleden al dat het eten van gojibessen zeer goed was voor de gezondheid van onze ogen. Nu de analytische technieken inmiddels in staat zijn om de samenstelling van deze bessen te bepalen, heeft men vastgesteld dat deze bessen zeer rijk zijn aan de essentiële voedingstof "zeaxanthine ". Deze stof beschermt het centrum van de macula zodat het scherpe zicht in tact blijft.
Je moet eens bij het voedingscentrum te rade gaan om te weten in welke andere voedingsstoffen zeaxanthine zit. Ze weten het gewoon niet.
Gojibessen worden nu tot de superfoods gerekend. Volkomen belachelijk vindt Linda. Zij weet natuurlijk niet dat er in Nederland veel mensen zijn die LMD hebben en dat graag hadden willen voorkomen. Eenvoudig is dat niet, maar 5 gram bessen per dag is waarschijnlijk een van de mogelijkheden.
Ralph, nu krijg ik wel een voorzet van jou waarop ik mijn zienswijze moet ventileren. De oude Chinezen en medicijnmannen hadden geen rekenmachines , dat klopt , dus zij leerden van de ervaring. Naderhand zijn die ervaringen onderzocht en zo mogelijk vertaald in harde cijfermatige feiten. Elke wetenschap heeft vervolgens nog en deel houden wat (nog)niet te verklaren is en waar geen harde data van te maken zijn. Vervolg onderzoek naar b.v. de verhoudingen in nutrienten gaat die kennis ook weer blootleggen en geschikt maken voor een feitelijke benadering met wellicht de rekenmachine. Dat bepaalde verhoudingen van belang zijn ben ik ook wel van overtuigd; de veevoedingswetenschap gaat ons voor ( zoals al eerder gememoreerd).
Jij geeft ook aan dat wat een lichaam niet met elke nutrient evenveel kan, ook met je eens maar daarvan is toch al wel het een en ander bekend b.v organisch gebonden (micro) nutrienten worden beter opgenomen dan anorganische. Deze verschillen zullen naar verwachting ook behoorlijk persoonsgebonden zijn en naar mijn overtuiging wordt dat, naast door je erfelijke aanleg, vooral bepaald door de aard van je voeding en doorgemaakte infecties en reactie van je imuunsysteem daarop in de eerste levenfase (jaren.) Kan ik dat hard maken? Nee, want er is geen onderzoek beschikbaar; alleen gedachten over " mode of action" net zo goed als dat het geval is met jouw bewering over het lichaam dat niet met alle nutrienten evenveel kan. Of ben je wel in staat dat te kwantificeren? Ik ben benieuwd.
Wat misschien ook een interessante toevoeging is, is dat een voedingspatroon niet met een rekenapparaat uit te rekenen is. Je kunt dezelfde hoeveelheid macronutrienten, micronutrienten, en calorieen binnenkrijgen, terwijl er voor totaal andere voedingsmiddelen gekozen is. Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je lichaam er mee kan doen. Ook kan je lichaam bepaalde voedingsmiddelen minder goed verdragen en verteren.
Zit de kracht van een voedingsmiddelen in de optelsom van de stofjes, of juist in de verhouding waarin ze in het voedingsmiddel zitten. Ook de verhouding zou wel eens het effect kunnen bepalen, want alle stofjes binnen het voedingsmiddel en ook binnen het lichaam hebben een wisselwerking.
De oude Chinezen en medicijnmannen werkten niet met rekenmachines ;-)
#Ralph Moorman. Keurige en nette reactie. Het is Mw Linda de Mol die juist vrouwen wil laten geloven dat producten zoals "CHANEL'S HYDRA BEAUTY MICRO SERUM" (de 1e ad) een 50-jarige Gooise vrouw het uiterlijk van een 20-jarige prachtig gefotoshopt gelaat kan terug geven. Daar betaal je dan 85 Euro voor. Kost niet meer dan 10 Euro aan productiekosten. Bij de HEMA of V&D koop je voor nog geen twee Euro Nivea en dat werkt zelfs beter.
En het zelfde geldt voor de zgn anti-ageing crèmes.
Ik ken een patiënt die de oogaandoening "natte LMD" heeft. Hij heeft 36 ooginjecties gehad over een periode van 3 jaar. Daarna ging hij zeer gezond eten en gebruikte bv uitgeperst tarwe sap. Nu is hij van zijn natte LMD af.
Deze moderne producten zijn toch kennelijk ergens goed voor.
Tegen Teun zou ik willen zeggen dat het programma over Extra Vergine Olijf olie in "De keuringsdienst van Waarde" een gemiste kans was om het publiek eens duidelijk uit te leggen wat DeOlio in Spanje verkeerd doet. Jammer, maar ja als je geen ervaring hebt met de procesvoering van olijfolie productie en de criteria voor een goede kwaliteit dan kun je dat ook niet
Nou ik heb de Superfoods ook onderzocht op mijn eigen manier dan weliswaar, niet wetenschappelijk aantoonbaar. Voor mij is gewoon heel duidelijk geworden dat gezond eten niets met de prijs te maken heeft. Boerenkool (in de winter) en brusselse spruitjes zijn net zo gezond als andere superfoods en stukken minder duur. Het gaat om de variatie in je dagelijkse eten. Niet om de prijs. Tof van Linda dat ze die boodschap uitstuurt. (en anderen met de woorden quinoa - kutjes bijvoorbeeld). Ik kocht dure chia-zaadjes en ze liggen nog in de kast. Ik weet niet wat ik ermee moet doen. Zelfde geldt voor de pijnboompitjes, ohh die vind ik echt lekker maar pompoenpitten of zonnebloempitten zijn net zo voedzaam in een salade en stukken minder duur. Tot de marketing van de voedselindustrie ze ook ontdekt en dat doen ze als meer mensen ze kopen. Mensen, doe maar gewoon , dan doe je al gek genoeg. Gewoon veel (seizoensgroenten en fruit) en weinig suiker en proberen te minderen met koolhydraten. Thats it! En bewegen dat is ook belangrijk! Ga van die bank af en onderneem iets ;-)