Zware individuen hebben op persoonlijk en professioneel gebied last van vooroordelen in verband met hun lichaamsgewicht. Ze worden gestigmatiseerd als 'domme' of 'vieze' mensen 'zonder zelfbeheersing'.

Dat is een bekend gegeven. Nieuw onderzoek van de University of California Los Angeles (UCLA) toont aan dat de stigmatisering van mensen met overgewicht nog verder reikt dan we al dachten. Dat rapporteert Medical News Today.

Onbewuste gewichtsvooroordelen
De onderzoekers van UCLA wilden weten of het zien van iets onaantrekkelijks of onaangenaams invloed uitoefent op hoe een geur beoordeeld wordt.
Als we ons bewust zijn van onze diepgewortelde houding tegenover gewicht, kunnen we ons gedrag veranderen
De wetenschappers lieten daarom hun proefpersonen een set plaatjes zien. De set bevatte foto’s van verschillende mensen. De helft van de afgebeelde mensen had overgewicht of was obees, de andere helft had bestond uit dunne en ‘normale’ mensen. Alle afbeeldingen toonden naast personen ook verschillende afleidende objecten. Tijdens het weergeven van een afbeelding moesten de deelnemers ruiken aan een bakje met een gekleurde maar geurloze lotion. Vervolgens gaven ze de geur een cijfer tussen de 1 en 11, van vies naar lekker.

Het onderzoek, gepubliceerd in International Journal of Obesity, toont aan dat visuele informatie die we associëren met overgewicht of obesitas ons reukvermogen sturen. Respondenten waardeerden een geur lager als ze een dikkerd zagen. Ook bleek de BMI van de waarnemer zelf ook een rol te spelen. Mensen met een hogere BMI waren kritischer over zware mensen. Afbeeldingen van ‘normale’ en dunne mensen zorgden voor een hogere waardering van de geur.

Aanpassen gedrag
De wetenschappers vragen zich af hoe gewichtsvooroordelen ons leven nog meer beïnvloeden. Volgens Angelina Incollingo Rodriguez, hoofdauteur van het onderzoek, zijn velen zich niet bewust van hun negatieve gevoelens tegenover zware mensen. Voor mensen met overgewicht beïnvloedt hun houding echter belangrijke delen van hun leven.

Volgens Rodriguez belemmeren de vooroordelen mensen om hun leefstijl aan te passen om gewicht te verliezen. Daarom is ze blij met de uitkomst van het onderzoek: “Als we ons bewust zijn van onze diepgewortelde houding tegenover gewicht, kunnen we ons gedrag veranderen."

Fotocredits: 'Afrodita crea los aromas', Eneas De Troya
Dit artikel afdrukken