Dieren weten instinctief wat en hoeveel zij moeten eten om op gezond gewicht te blijven. Mensen laten daarentegen hun eetpatroon beheersen door zoete, zoute en vette verleidingen. Dat zou het gevolg zijn van vijf specifieke soorten eetlust, vertellen de Australische wetenschappers David Raubenheimer en Stephen Simpson in Knack. Ze onderzochten wat er in de afgelopen eeuwen bij de mens moet zijn misgegaan.

Van oudsher hebben dieren en mensen vijf soorten eetlust, voor eiwitten, koolhydraten, vetten, natrium en calcium. De trek in een specifieke nutriënt op een bepaald moment helpt zó te eten dat optimale gezondheid en voortplanting het resultaat zijn. De trek in eiwitten speelt bovendien een rol bij verzadiging.

Wilde dieren eten nog steeds volgens dit oersysteem. Mensen daarentegen hebben nu hele andere voedingsmiddelen tot hun beschikking dan eeuwen geleden. Ultrabewerkt snoepgoed, chocolade, taart of chips leiden af van de basale eetlusten. Bovendien bevatten ze weinig eiwitten, waardoor ze ons verleiden om er meer van te eten om tot ons eiwitdoel te komen. Als gevolg daarvan krijgen we ook veel koolhydraten en vetten binnen.

Volgens Raubenheimer en Simpson in hun boek Eat Like the Animals kun je de eetlusten resetten. Even oefenen en dan “wordt het je tweede natuur. Of misschien moeten we het wel als je eerste natuur beschouwen.” Of de reset-knop ook echt werkt, moet je zelf ervaren. De wetenschappers zeggen immers eigenlijk wat iedere moderne voedingswetenschapper zegt: de verleiding van de eetomgeving is de reden dat we te zwaar worden. Zolang die omgeving bestaat, lijkt hun bewering nogal gewaagd.
Knack - Wat leert de natuur ons over gezond eten? 'Luister naar je 5 soorten eetlust'
  • Deel
Druk af