Dr. Lukas Seehausen, onderzoeker op het gebied van risicoanalyse en invasie-ecologie bij de Zwitserse non-profit organisatie CABI, vertelde tijdens de International Soft Fruit Conference in 's-Hertogenbosch (10 januari) dat de parasotoïde Ganaspis cf. brasiliensis, een vliegensoort die parasiteert op andere insecten, waarschijnlijk het meest geschikt is om in de EU als gifvrij wapen te worden ingezet ter bestrijding van de invasieve Suzuki-fruitvlieg.

Het onderzoeksteam van Seehausen vergeleek verschillende in China en Japan verzamelde parasieten. Van deze vijanden van het fruitvliegje bleek Ganaspis cf. brasiliensis de beste resultaten op te leveren. Ganaspis cf. brasiliensis doodt de Suzuki-vlieg effectief en berokkent weinig schade aan ander leven.

De Drosophila Suzukii, de officiële naam voor de Suzuki-vlieg, is afkomstig uit Azië. Het voor telers schadelijke insect is in 2011 voor het eerst in België waargenomen en heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Het beestje richt schade aan in de zachte fruitteelt, zoals bessen, aardbeien en druiven.

Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. Alternatieve (groene) gewasbeschermingsmiddelen komen te langzaam op de markt voor commerciële toepassingen. Hoe kan dat versneld worden? Schrijf je hier in voor de sessie over toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.
AGF - CABI informeert Internationale Soft Fruit Conference over strijd tegen verwoestende invasieve fruitvlieg
  • Deel
Druk af