De interessante website Nieuwsgrazer, met voornamelijk agrarische onderwerpen, meldt dat Foodwatch (dat bestaat dus nog) onthult dat in runderknakworst van Unox kalkoen zit.

Het is goed dat groot en meeslepend kond wordt gedaan van wat gewoonlijk in kleine lettertjes op de verpakking staat. Onthullen wat iedereen allang kan weten.

Maar de verontwaardiging van Foodwatch is potsierlijk. Want weet je, in runderworst zit zowaar rund. Kom daar maar eens om bij truffelolie, dat er truffel in zit.

De helft van wat er aan vlezigs in de runderknakworst zit komt van kalkoen, zegt Foodwatch. De andere helft komt van rund. Dan mag je het geen runderworstje noemen, wel van de wet, niet van Foodwatch. Groot gelijk. Maar maak je dan liever druk om producten waar vrijwel niks in zit van wat er wel op staat. Kreeftensoep, runderbouillonblokken, krabsalade, de lijst maak ik met gemak eindeloos lang.

35 procent rundvlees in een rundknakker is rijkelijk veel, goed beschouwd. Maar Foodwatch tiert er op los. Want weet je, er zit net zoveel kalkoen in als rund. En het is niet eens van beschaafde kerstkalkoen van maar van kalkoen is separatorvlees. Restjes van kalkoenkarkassen, mechanisch gewonnen.Nieuws?

Welnee. Gejat van de Keuringsdienst van Waarde die het al ongeveer vijf jaar geleden signaleerde. Valse opwinding op Foodwatch. Tip voor Foodwatch: Smac, waarmee de rijken vroeger de macaroni versierden (wij armen deden het met blokjes boterhamworst), was gemalen varkensvlees. Kijk voor de gein eens op het blik Smac in de winkel en zie waar het tegenwoordig van gemaakt wordt.

Maar tenslotte, Foodwatch. Het ergste. Waar jullie je al helemaal niet meer druk om maken: knakworst van Unox is helemaal geen knakworst. Het is een geverfde drol in blik.
Dit artikel afdrukken